Vopak NV

Persbericht BIOPETROL bouwt biodieselfabriek bij Vopak
terminal in Rotterdam

Zug - Zwitserland / Rotterdam, 10 maart 2006

BIOPETROL INDUSTRIES AG (BIOPETROL) en een groepsonderneming van Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) hebben een langlopende co-site overeenkomst getekend. Onder deze overeenkomst zal BIOPETROL haar derde productiefaciliteit bouwen in Rotterdam op de Vopak Terminal Botlek P Noord.

E Op een totale oppervlakte van 34.000 m2 gaat de fabriek jaarlijks 400.000 ton biodiesel en 60.000 ton farmaceutische glycerine produceren. Het is de planning dat de fabriek in het derde kwartaal van 2007 in gebruik zal worden genomen. Met de bouw van deze derde fabriek zal BIOPETROL R haar doel om in 2008 een jaarlijkse productiecapaciteit te hebben van 750.000 ton biodiesel, eerder bereiken dan verwacht.

S Klaus Henschel, Chief Operation Officer van BIOPETROL zegt hierover: "In Rotterdam hebben we de ideale locatie voor ons bedrijf in Europa gevonden. Deze locatie biedt ons een duidelijk concurrentievoordeel: ten eerste bevinden we ons hiermee in Europa's grootste raffinaderijcentrum en daarmee dicht bij onze klanten. Ten tweede biedt Rotterdam een grote tankopslagcapaciteit. Daar komt nog bij dat Rotterdam het centrum is van de Europese markt voor plantaardige olie. Door de verbinding met zee en de Rijn plus het pijpleidingnetwerk zullen onze logistieke kosten aanzienlijk lager liggen dan op welke andere locatie ook."

Rob Nijst, Divisie President van Vopak Oil Europe, Middle East & Africa zegt het volgende: "Deze overeenkomst met BIOPETROL is voor ons een belangrijke mijlpaal. Wij zijn zeer verheugd dat wij onderdak kunnen bieden aan, en worden aangesloten op, de grootste biodieselfabriek in Nederland. Biobrandstoffen worden steeds belangrijker, ook voor Vopak. We hebben uitgebreide ervaring met de opslag van biodiesel in bijvoorbeeld Hamburg en Londen, daarnaast hebben we co-site projecten voor biodieselfabrieken in Houston, USA en Darwin in Australië"

Vanuit Rotterdam richt BIOPETROL zich op de verkoopregio's in Noord-, West- en Midden- Europa, waardoor het bedrijf haar klantenbestand verder vergroot. De fabriek in Rotterdam zal technisch gezien identiek zijn aan die in Rostock, Duitsland, die in het vierde kwartaal van 2006 in gebruik genomen zal worden. Momenteel produceert het bedrijf al haar biodiesel nog in Schwarzheide, Duitsland.

Biodiesel, een duurzame energiebron, wordt geproduceerd uit plantaardige oliën zoals koolzaadolie of soja olie. Het kan zowel met op aardolie gebaseerde diesel worden gemengd of diesel volledig vervangen. Omdat het product geen zwavel bevat en omdat het gebaseerd is op duurzame bronnen is biodiesel milieuvriendelijk.

Profiel BIOPETROL

BIOPETROL INDUSTRIES AG, dat haar hoofdkantoor heeft in Zug, Zwitserland, produceert en distribueert topkwaliteit biodiesel en farmaceutische glycerine via haar dochterondernemingen in Duitsland. Haar klantenbestand omvat onder andere de minerale olie industrie en de groot- en tussenhandel van minerale oliën, grote transportbedrijven en vervoersbedrijven. Verder wordt de farmaceutische glycerine geleverd aan de farmaceutische - en cosmetische industrie.

BIOPETROL INDUSTRIES AG produceert op dit moment rond de 150.000 ton biodiesel en 30.000 ton farmaceutische glycerine per jaar in Schwarzheide. Begin 2006 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe fabriek in Rostock. Daar zal vanaf oktober 2006 ieder jaar 150.000 ton biodiesel worden geproduceerd. In de tweede uitbreidingsfase zal deze hoeveelheid stijgen naar 200.000 ton. Eind 2007 moet de jaarlijkse capaciteit vervijfvoudigd zijn tot 750.000 ton biodiesel per jaar.

Voor meer informatie
BIOPETROL INDUSTRIES AG
Christoph Dicks ( CEO )
Telephone : +41 41 727 81 00
P Fax: : +41 41 727 81 20
E-mail: : christoph.dicks@biopetrol-ind.com Web site : www.biopetrol-ind.com
E
Profiel Vopak
R Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. S Vopak exploiteert 73 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 20,4 miljoen kubieke meter in 29 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie- industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.

Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Rolf Brouwer
Telefoon : 010 ­ 400 2777
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.nl

2


---- --