Ingezonden persbericht


persinformatie

Valentijn geeft impuls aan veilingomzet in februari

In de afgelopen maand is de omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland gestegen met 6,6% tot 396 miljoen euro. De aanvoer was minder groot dan in februari 2005. Er werden in februari 2006 zo'n 1,2 miljoen stuks aangevoerd. Een daling van 2,2%. De gemiddelde prijs steeg mede door impulsen van de belangrijke bloemendag Valentijn. Er werd gemiddeld 3 cent meer afgerekend. De gemiddelde prijs bedroeg 33 cent. Valentijn viel dit jaar op een dinsdag. Dit was op twee manier gunstig voor de bloemenhandel. Ten eerste kon er op de maandag ervoor nog worden ingekocht en ten tweede levert deze doordeweekse dag meer impulsaankopen op dan op een zondag of maandag wanneer de winkels veelal gesloten zijn. Ook hielp het redelijke weer in Europa mee aan een goede maandomzet. Aan het einde van de maand was ook de vraag voor de Internationale Vrouwendag van begin maart merkbaar. De mindere aanvoer kan onder andere worden toegeschreven aan de weersomstandigheden in belangrijke verre productielanden, maar ook aan het donkere weer in Nederland waardoor sommige gewassen wat verlaat waren. In de eerste twee maanden van het jaar is de omzet met 3,8% gestegen tot een totaal van 696 miljoen euro. De aanvoer nam een kleine 2% af tot 2,2 miljard stuks. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van de snijbloemen nam in februari toe met 6,3% tot een totaal van 291 miljoen euro. De aanvoer van snijbloemen daalde met 2,4%. In totaal werden er 1,1 miljard stelen verhandeld. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 26 cent.
. Rosa kende een opvallende aanvoerdaling van bijna 10%. Naast eerder genoemde redenen voor een mindere aanvoer was er binnen de rozengroep sprake van een sterke daling van de aanvoer van kleinbloemige rozen, die vanuit het buitenland werden aangeleverd. In het verleden werd deze aanvoerdaling vaak enigszins gecompenseerd door een toename in het grootbloemige assortiment. Dit bleek in februari niet het geval. De aanvoer van grootbloemige cultivars uit het buitenland groeide nauwelijks en de aanvoer van grootbloemige rozen van Nederlandse bodem daalde zelfs met 5%. De vraag naar rozen nam echter toe mede door de Valentijn. Doordat ook verhoudingsgewijs meer grootbloemige soorten werden aangevoerd, kon de gemiddelde prijs stijgen met maar liefst 8 cent tot 35 cent. De omzet steeg hierdoor met 18,3%.
. Tulipa behaalde in de schaduw van de roos ook prima resultaten. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent naar 15 cent. Omdat ook de aanvoer toenam met een kleine 5%, steeg de omzet met bijna 13% tot bijna 51 miljoen euro. Er was meer ruimte voor de tulp vorige maand omdat er minder kleinbloemige rozen op de markt waren. Deze producten moeten veelal met elkaar de concurrentie aan. Door de mindere aanvoer van kleinbloemige rozen, steeg de vraag naar tulp.
. Gypsophila kende een sterke stijging van de aanvoer van 29,4%. Dit product, dat traditiegetrouw veel bij de rozen wordt gestoken, was de afgelopen maand niet favoriet bij de kopers. De 16,8 miljoen takken werden gemiddeld voor 21 cent verhandeld. Een daling van 6 cent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam net hoger uit (+0,8%) dan een jaar eerder en bedroeg 3,4 miljoen euro.

Kamerplanten
De omzet van de kamerplanten steeg in februari met 8,2% tot 99 miljoen euro. De aanvoer nam 1,3% toe tot bijna 79 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 8 cent tot E1,26. Met name de planten die door de consument als cadeau konden worden gegeven waren populair.
. De nog immer populaire plant Phalaenopsis overschreed in februari de grens van 14 miljoen euro omzet. Mede door een aanvoertoename van 16,4% en een prijsstijging van 26 cent werd dit resultaat bereikt.
. Ook de handel in Anthurium liep goed. Bij een aanvoerstijging van 22,8% steeg ook nog de gemiddelde prijs met 9 cent. Hierdoor steeg de omzet met meer dan een kwart. De omzet kwam net onder de 4 miljoen euro tot stilstand.
. Naast de snijbloem werd de potroos ook veel met Valentijn gegeven. Dit bleek althans uit de veilingcijfers. Een nieuwe aanvoerder liet de aanvoer de afgelopen maanden al groeien maar in februari werd in totaal 13,2% meer aangevoerd. Desondanks kon de gemiddelde prijs met 2 cent stijgen. Hierdoor groeide de omzet met 16,1% tot 3,4 miljoen euro.
. Alhoewel Pasen nog even op zich laat wachten, deden de pot-narcissus het prima. De aanvoertoename was bescheiden, namelijk 4%. De handel kon dit product door deze voorzichtige uitbreiding prima kwijt. De gemiddelde prijs klom dan ook met 6 cent tot 53 cent. De omzet steeg met 17,7%.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten daalde met 2,2%. Er werd 5,6 miljoen euro omgezet. Ook de aanvoer daalde met 9,3%. Er werden 6,9 miljoen producten verhandeld. De prijs die voor de aangeleverde producten werd betaald, steeg wel. Er werd 5 cent meer betaald, wat tot een gemiddelde prijs van 82 cent leidde. Het sobere weer zorgde voor minder aanvoer en beperkte vraag.


- einde persinformatie -