Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Van Oerle-van der Horst, Timmer en Azough over subsidiëring SOM

Kamerstuk, 9-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2659524

9 februari 2006

Antwoorden van staatssecretaris Ross op de vragen van de Kamerleden Van Oerle-van der Horst (CDA), Timmer (PvdA) en Azough (GroenLinks) over subsidiëring van de SOM (2050607550).

Vraag 1
Is het waar dat per 1 januari 2007 de subsidierelatie met de Samenwerkende Organisaties voor Maatschappelijke Activering (SOM) zal worden beëindigd zowel voor wat betreft de instellingssubsidie als voor de subsidie voor projectactiviteiten?

Antwoord 1
De lopende subsidiëring van de SOM is met ingang van 1 januari 2007 beëindigd. De huidige, structurele activiteiten van de SOM passen immers niet in het subsidiebeleid zoals herzien in 2003 en het vrijwilligersbeleid zoals uiteengezet in de beleidsbrief Vrijwillige inzet.

Vraag 2
Wat is de reden dat de SOM de projectsubsidie verliest, mede gezien het feit dat u in het algemeen overleg van 23 november 2005 heeft gesteld dat goede projecten van de SOM, gelet op de specifieke expertise, voor honorering in aanmerking komen?

Antwoord 2
De in mijn antwoord op vraag 1 gegeven reden voor de beëindiging van de subsidiëring van de SOM geldt niet alleen voor de instellingssubsidie, maar ook voor de projectsubsidie, die in de afgelopen jaren een structureel karakter heeft gekregen.

In het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 november 2005 heb ik aangegeven dat de SOM vanaf 2007 in aanmerking kan komen voor projectsubsidie(s) ten behoeve van activiteiten die passen in mijn nieuwe beleid.

Vraag 3
Deelt u nog steeds de mening dat goede projecten van de SOM voor honorering in aanmerking moeten kunnen komen, en dat voortgaande subsidiëring van de SOM, weliswaar niet als instellingssubsidie, maar in de vorm van projectsubsidie via de Projecten, Experimenten en Onderzoek (PEO)-gelden, mogelijk moet zijn.

Antwoord 3
Ja. Zie het antwoord op vraag 2.