Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brief aan Ton Verlind, directeur KRO
Sociaal plan in werking voor Netwerk

10 maart 2006

Beste Ton,

Tot mijn spijt heb ik uit de media moeten vernemen dat de KRO stopt met haar deelname in Netwerk. Ik begrijp dat de kaarten vanaf september worden gezet op Goedemorgen Nederland en Reporter.

Aangezien het hier toch gaat om behoorlijk anders van toon en inhoud zijnde programma's kan ik mij niet voorstellen dat de KRO deze operatie niet betitelt als een reorganisatie. Nu hebben wij echter in de cao voor het omroeppersoneel afgesproken dat vakorganisaties direct op de hoogte worden gebracht van voorgenomen reorganisaties.

Het lijkt mij dan ook voor de hand liggen dat wij op korte termijn een gesprek hebben en dat wij een reorganisatieplan toegestuurd krijgen. Tevens zullen wij gesprekken over de sociale gevolgen en een daarbij behorende SBR (Sociale Begeleidings Regeling) moeten voeren. Nu heb ik ook begrepen dat de KRO het voornemen heeft om informele en oriënterende gesprekken met de betrokken medewerkers te voeren. Dat lijkt mij in dit stadium uiterst onverstandig. Mensen weten immers nu nog niet hoe de toekomst er uit zal zien en zullen de gesprekken zeker niet als informeel en vrijblijvend ervaren.

Graag verneem ik van je.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
NVJ

Cc: NVJ-leden werkzaam bij de KRO en OR KRO