SP Noord-Holland


IPO wil salaris politici omhoog, wat vindt u?

10-03-2006 o Geld Alle provincies samen (ofwel het IPO) hebben er bij minister Remkes op aangedrongen om nog vóór de Statenverkiezingen van 2007 de beloning van gedeputeerden en statenleden te verhogen. De SP is tegen verhoging van het salaris van politici. Wat vindt u? Stuur en e-mail een de Tweede Kamer!

Als het aan het IPO ligt, komt de beloning voor gedeputeerden in ieder geval op hetzelfde niveau als die van wethouders in de grootste steden en waterschapsvoorzitters. Dat is ongeveer EUR 10.000 per maand. De vergoeding voor statenleden zal moeten worden verhoogd van EUR 936 naar EUR 1.225 per maand. Verder moeten, zo vindt het IPO, fractievoorzitters een toelage krijgen bovenop hun inkomsten. En ze moeten wachtgeld krijgen na aftreden en geholpen worden met hun ziekte kosten.

De SP vindt de voorstellen getuigen van wereldvreemdheid. "We willen geen Dagobert Ducken in de Staten", zegt Carlien Boelhouwer. "Mensen moeten niet voor het geld in de staten gaan, maar uit roeping. Terwijl de meeste mensen de afgelopen jaren hun inkomen hebben zien afnemen, wordt het inkomen van politici opgehoogd. Deze maatregel zal het vertrouwen in de politiek doen afnemen en zullen nog minder mensen naar de stembus gaan dan nu al het geval is."

Afgezien daarvan is het statenwerk ook bepaald niet arbeidsintensief. De werkzaamheden van de statdenleden bestaat uit een dag in de week stukken doornemen of op bezoek de provincie in, of een vergadering bezoeken. Vaak wordt er maar eens in de maand vergaderd. Acht uur werk per week is het uiterste wat de SP-statenleden er aan tijd aan kwijt zijn. En de SP heeft een kleine fractie en heeft het relatief gezien druk. Daarvoor krijgen de Statenleden elke maand nu al EUR 936 in hun loonzakje. Dat komt dus neer op ongeveer EUR 200 voor één dagje werken. Tel uit je winst.

Het kabinet neemt binnenkort een beslissing over het salaris voor de politieke ambtsdragers. In het voorjaar zal de Tweede Kamer met minister Remkes praten over het kabinetstandpunt. Hoog tijd om de kamerleden onder de aandacht te brengen wat u vindt van het verhogen van de lonen voor gedeputeerden en statenleden.

Stuur een e-mail aan leden van de Tweede Kamer