Gemeente Utrecht


10 maart 2006


Marie-Louise van Kleef - in de afgelopen collegeperiode voor de Partij van de Arbeid wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Utrecht- stelt zich niet beschikbaar voor een post in het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders. Dat heeft ze het partijbestuur van de afdeling Utrecht laten weten. "Ik kijk met voldoening terug op de afgelopen vijf jaar. De wetenschap dat mijn partij over voldoende geschikte wethouderkandidaten beschikt, geeft mij de ruimte mijn vertrek aan te kondigen"

Portefeuille
Naast Ruimtelijke Ordening en Wonen behoorde de afgelopen vijf jaar ook het wijkwethouderschap van Overvecht en de beleidsterreinen Groenuitleg en Water tot de portefeuille van Marie-Louise van Kleef.Sinds het vertrek van wethouder Gispen -november 2005- is zij ook wethouder Volksgezondheid.

"Bij mijn aantreden had ik niet de illusie dat het woningtekort in de stad binnen een paar jaar was op te lossen. Daarvoor willen teveel mensen in Utrecht wonen, studeren en werken. Ik vind het een groot succes dat naast de bouwproductie in Leidsche Rijn ook nog eens in de bestaande stad 6000 woningen zijn gebouwd en er ook voor de komende jaren volop bouwplannen in uitvoering komen. Met name de uitbreiding van het aantal wooneenheden voor jongeren en studenten zorgt voor een flinke daling in de wachttijden voor kamers."

"In alle na-oorlogse wijken is een start gemaakt met de noodzakelijke vernieuwing van de woningvoorraad. In de verkiezingstijd is de indruk gewekt dat het in Utrecht Vernieuwt vooral gaat om een sloopprogramma van goedkope huurwoningen. Volstrekt onjuist. Er worden juist veel meer huurwoningen gerenoveerd. Het aantal sociale huurwoningen ligt op dit moment op 47.000 en dat is 9000 meer dan we met de corporaties in prestatieafspraken hebben vastgelegd. Het beleid om koop- en huurwoningen beter over de stad te spreiden moet onverminderd worden door gezet. Alleen zo houden we vitale wijken en valt er ook voor huishoudens met een kleine portemonnaie wat te kiezen".

"Bijzonder trots ben ik op een aantal belangrijke nota's, die richting geven aan de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. De Structuurvisie Utrecht 2030, de Hoogbouwvisie Utrecht en de welstandsnota De Schoonheid van Utrecht zijn belangrijke instrumenten om er voor te zorgen dat Utrecht zich kan ontwikkelen en vernieuwen als grote stad in de randstad met een menselijke maat."

"Als wijkwethouder Overvecht vind ik het belangrijk dat er veel meer oog is gekomen voor de dynamiek van de wijk. Overvecht heeft relatief veel kwetsbare inwoners, maar is vooral ook een wijk met veel potentie en mogelijkheden. Van groot belang is dat naast de gemeente ook corporaties en marktpartijen volop investeren in de toekomst van Overvecht."

Functies
Uit hoofde van haar wethouderschap is Van Kleef onder meer president-commissaris van Hydron, lid van het dagelijks bestuur van het Samenwerkingsverband Randstad, lid van het Bestuurlijk Platform Groene Hart, lid van de landinrichtingscommissie Raamplan Groengebied Utrecht West.

Marie-Louise van Kleef is lid van het hoofdbestuur van de Partij van de Arbeid.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben dan kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen 030 - 286 11 68 / 06 270 30 714

|Postbus 16200
3500 CE
Telefoon: 030 - 286 10 26
Fax:030 - 286 11 45
E-Mail: secretarie@utrecht.nl | |Marie-Louise van Kleef 'Geen wethouder in nieuw college'

---- --