Socialistische Partij

Irrgang wil nieuw SER-advies over dienstenrichtlijn

10-03-2006 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft tijdens een debat met minister Brinkhorst (Economische Zaken) gepleit voor een nieuw SER-advies over de onlangs door het Europees Parlement aangepaste dienstenrichtlijn. Het SP-Kamerlid vroeg dit omdat er momenteel grote onduidelijkheid bestaat over het huidige voorstel.

Irrgang Door verschillende partijen wordt grote juridisering gevreesd omdat totaal onduidelijk is wat wel en wat nu niet onder de richtlijn valt. Zo is niet helder of het land-van-oorsprongbeginsel, dat stelt dat mensen in andere landen mogen werken volgens regels van het eigen land, er nu wel of niet uit is geschrapt. Irrgang: "En het CDA in het Europees Parlement zegt dat private gezondheidsdiensten wèl onder de dienstenrichtlijn vallen, terwijl dit volgens de PvdA in Brussel niet het geval is. Die onduidelijkheid moet de wereld uit."

Irrgang heeft verder opheldering gevraagd over de zogenaamd `Dear Charly' brief. Deze is mede ondertekend door minister Brinkhorst en pleit ervoor zo min mogelijk af te wijken van het oorspronkelijke voorstel van Eurocommissaris Bolkestein. Irrgang: "Dit druist geheel in tegen wat Brinkhorst eerder tegen de Kamer zei. Toen liet hij namelijk weten wel degelijk te pleiten voor bepaalde uitzonderingen, zoals de collectieve pensioenfondsen, belastingen en de drinkwatervoorziening."