Politie Gelderland-Zuid

Politiedistrict De Waarden presenteert haar resultaten over 2005

Geweldsdelicten gedaald, meer aandacht voor inbraken

District De Waarden, 10-03-2006 o De politie in het district De Waarden is tevreden over de resultaten van 2005. Het aantal aangiften van geweldsincidenten daalde en het aantal opgeloste zaken steeg. Ook daalde het aantal slachtoffers bij verkeersongevallen. De aanpak van inbraken in woningen, bedrijven en autos blijft een prioriteit.

Succesvol in opsporing
Het afgelopen jaar loste de politie flink wat zaken op. Dit is mede te danken aan de inzet van het rechercheFlexteam. Dit team werd ingezet op momenten dat extra recherche-inspanning nodig was. Het percentage van opgeloste geweldsmisdrijven bedraagt 76%. Vorig jaar was dit 52%. Een behoorlijke stijging. Het aantal aangiften van geweldsdelicten, zoals mishandeling, daalde van 1057 in 2004 naar 1002 in 2005. Ten aanzien van alle aangiften blijkt dat de stijging die de afgelopen jaren is ingezet qua oplossingspercentage, zich verder voortzet. Ter illustratie: vanaf 2001 met 14 % is het aantal opgeloste zaken opgelopen tot 22%. Dit cijfer houdt dus ook de veelvoorkomende midrijven zoals fietsendiefstal en autokraak in.

Milieudelicten aangepakt
Het aantal bekeuring voor milieuovertredingen, zoals het dumpen van afval, is behoorlijk gestegen ten opzichte van 2004. Dit komt mede doordat in juni en oktober een milieuopsporingswerk werd gehouden. Het aantal bekeuring nam toe van 181 naar 284. De komst van een interregionaal milieuteam van de korpsen Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden, zal deze resultaten waarschijnlijk een extra impuls geven.

Werken aan leefbaarheid
Het leefbaar houden van de woonomgeving is voor inwoners van het district De Waarden belangrijk. De politie levert, samen met partners zoals gemeenten en opbouwwerk hieraan een bijdrage. Personen die kleine overtredingen begaan die de leefbaarheid aantasten, worden bekeurd. Te denken valt aan onder andere het veroorzaken van overlast in een buurt of het aanbrengen van graffiti. Tot en met november zijn gemiddeld 159 bekeuringen uitgeschreven per agent. In dezelfde periode vorig jaren waren dit er 140.

Verkeersveiligheid vergroot
Het aantal verkeersdoden is sterk gedaald. In 2004 waren er 25 verkeersdoden te betreuren. In 2005 liep dit aantal terug naar 16. Ook het aantal personen dat na een verkeersongeval behandeld moest worden in een ziekenhuis nam af van 208 in 2004 naar 139 in 2005. Intensievere verkeerscontroles zouden te maken kunnen hebben met deze terugloop. Het bevorderen van de verkeersveiligheid blijft ook in 2006 een aandachtspunt.

Aanpak inbraken
Helaas zette de dalende trend van de afgelopen jaren met betrekking tot inbraken niet door. Het aantal aangiften van woninginbraken steeg van 697 in 2204 naar 762 in 2005. Ook steeg het aantal auto-inbraken van 1972 naar 2236. De stijging is het grootst in de Bommelerwaard. De bedrijfsinbraken namen eveneens toe. Het aantal aangiften hiervan steeg van 602 in 2004 naar 673 in 2005. Het aantal bedrijfsinbraken dat is opgelost, is wel gestegen. Een verklaring voor de inbrakenstijging is ook na analyse moeilijk aan te geven. De politie verhoogt in 2006 haar personele inzet aan het districtelijk Woning Inbrakenteam en gaat verder in het gebruik van technische onderzoeksmiddelen.

Internetaangifte populair
Sinds 2004 is het mogelijk om van een aantal delicten, zoals fietsendiefstal, aangiften te doen via internet. In 2006 zal naar verwachting, dit aantal worden uitgebreid. Inwoners van district De Waarden ervaren steeds meer de voordelen hiervan. Er zijn geen wachttijden, kan vanuit de eigen woning en de aangifte kan gedaan worden op het moment dat het iemand het beste uitkomt. In 2005 maakten 1.886 personen gebruik van deze service ten opzichte van 940 in het jaar daarvoor. Internetaangifte is mogelijk via de site www.politie.nl/gelderland-zuid. (01)