Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Tweede Barendrechtse Barometer een succes Gemeente krijgt van bewoners een 6,6
BARENDRECHT (vrijdag 10 maart 2006) ­ De gemeente Barendrecht krijgt van bewoners voor haar totale functioneren een gemiddeld rapportcijfer van 6,6. Daarnaast zijn bewoners over het algemeen tevreden over het wonen in de eigen buurt. Dit zijn slechts enkele resultaten van de tweede Barend- rechtse Barometer. Begin januari ontvingen ruim 1.500 inwoners een vragenlijst met vragen over onder andere het functioneren van de gemeente en wonen in Barendrecht. Ook dit jaar blijkt dat de Barendrechtse inwoners graag hun mening en oordeel geven. Net als vorig jaar heeft ruim 50% de vragenlijst ingevuld en teruggestuurd en daarmee is ook de tweede Barendrechtse Barometer een succes. Naast vragen over het algemene functioneren van de gemeente is in het onderzoek van dit jaar ook specifiek aandacht besteed aan het hondenbeleid en reinigingsbeleid.

De gemeente Barendrecht krijgt van de inwoners voor haar totale functioneren een 6,6. Ondanks de goede voldoende is er nog steeds ruimte voor verbetering. Zo vinden bewoners over het algemeen niet dat ze zelf invloed hebben op de gemeentepolitiek. Driekwart van de Barendrechters wil betrokken worden bij plannen over de eigen buurt. Als wordt gevraagd naar de punten die de gemeente als eerste moet aanpakken, blijkt dat veiligheid in het komende jaar veruit de belangrijkste prioriteit moet zijn. Daarna volgen respectievelijk verkeer en vervoer, jeugdbeleid en milieu.

Positief over eigen buurt
Net als vorig jaar zijn bewoners over het algemeen tevreden over het wonen in de eigen buurt. Zij geven hieraan gemiddeld een 7,5. Terugkijkend op het afgelopen jaar vindt gemiddeld 7% van alle Barendrechters dat de eigen buurt vooruit is gegaan, bijna 70% vindt dat de buurt gelijk is gebleven en 20% van de inwoners is van mening dat de eigen buurt achteruit is gegaan. Kijkend naar 2006 verwacht 8% van de inwoners dat de eigen buurt vooruit zal gaan, 59% dat de buurt hetzelfde zal blijven en verwacht 16% dat de eigen buurt achteruit zal gaan. Bewoners uit Barendrecht-Carnisselande zijn positiever in hun oordeel over de eigen buurt dan bewoners uit Barendrecht-Centrum.

Barendrechter, Carnisselander of Smitshoeker?
Barendrecht is een gemeente die in korte tijd flink is gegroeid; er zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe wij- ken en bewoners bijgekomen. Bijna 40% van de bewoners vindt dat de sfeer in de gemeente de afgelopen jaren verslechterd is. Dit geldt vooral voor bewoners uit Barendrecht-Centrum. Van de totale groep bewoners vindt 21% dat er meer contact zou moeten zijn tussen bewoners van Barendrecht-Centrum en Barendrecht- Carnisselande. De wens tot meer onderling contact leeft vooral in Carnisselande. De bewoners in Barend- recht-Carnisselande hebben ook een overwegend positief beeld van Barendrecht-Centrum. Het beeld dat bewoners in Barendrecht-Centrum van Carnisselande hebben is minder positief. Aan de bewoners is ook gevraagd wat zij zich voornamelijk voelen: Barendrechter, Carnisselander, Smitshoeker, Rotterdammer of iets anders. Ruim 60% van de inwoners geeft aan zich Barendrechter te voelen. Daarnaast voelt 11% zich Carnisselander en 11% Rotterdammer.

Hondenbeleid
Dit jaar bevatte de Barendrechtse Barometer een specifiek onderdeel over het hondenbeleid van de ge- meente. Over het algemeen zijn bewoners het eens met de basisregels van het hondenbeleid. Volgens deze basisregels moet elke hond binnen de bebouwde kom aangelijnd zijn en wanneer een hond binnen de be- bouwde kom poept, moet dat door de eigenaar worden opgeruimd. Deze regels worden volgens de meeste bewoners niet voldoende nageleefd door hondenbezitters. Daarnaast zijn veel bewoners van mening dat het hondenbeleid de overlast van loslopende honden en hondenpoep niet heeft verminderd en dat de gemeente niet genoeg controle uitvoert. De meeste bewoners zijn wel tevreden over de wijze waarop zij door de ge- meente bij het hondenbeleid worden betrokken. De onderzoeksresultaten gebruikt de gemeente bij de eva- luatie van het hondenbeleid die zij medio 2006 zal uitvoeren.

Reinigingsbeleid
Naast het onderdeel over het hondenbeleid, zijn dit jaar ook specifieke vragen gesteld over het reinigingsbe- leid. Ook dit beleid gaat de gemeente medio 2006 evalueren en daarom is de mening van bewoners hierover belangrijk. De gemeente Barendrecht werkt met het systeem `de vervuiler betaalt'. Maar liefst 80% van de inwoners is het er mee eens dat de gemeente voor dit systeem heeft gekozen. Zij vinden dit systeem goed voor het milieu en eerlijk. Het systeem stimuleert 62% van de bewoners om afval te scheiden. De meningen over het beste systeem om afval in te zamelen zijn verdeeld; 40% van de inwoners geeft de voorkeur aan de gft-container en 37% geeft de voorkeur aan de gft-zak. Over de huidige mogelijkheden om afval zoals glas, oud papier en textiel gescheiden aan te bieden zijn de bewoners over het algemeen tevreden.

Vorig jaar
Vorig jaar waren ook de resultaten van de eerste Barendrecht Barometer voor de gemeente uiterst waarde- vol. Zo zijn de antwoorden op vragen over veiligheid gebruikt voor het opstellen van het eerste wijkveilig- heidsplan voor de wijken Waterkant, Meerwede en Havenkwartier. Burgemeester Van Belzen is enthousiast over de samenwerking met bewoners op dit gebied: "Mede op basis van de Barendrechtse Barometer kon- den bewoners in 2005 bij het opstellen van het eerste wijkveiligheidsplan hun eigen maatregelen kiezen. Eind vorig jaar waren de vijf meest genoemde maatregelen om de veiligheid te verbeteren allemaal in uitvoe- ring. En nog positiever: de maatregelen bleken voor bewoners daadwerkelijk zichtbaar. Een vruchtbare sa- menwerking tussen gemeente en bewoners die we in 2006 zeker voortzetten." Overigens is het onderwerp veiligheid dit jaar niet opgenomen in de Barendrechtse Barometer. Barendrecht sluit namelijk aan bij de regi- onale Veiligheidsindex, die dit voorjaar wordt uitgevoerd. Dit regionale onderzoek is qua opzet vergelijkbaar met de Rotterdamse Veiligheidsindex en maakt een vergelijking tussen de resultaten van verschillende re- giogemeenten mogelijk.

Meer informatie
Geïnteresseerden in de uitslag van het onderzoek de Barendrechtse Barometer kunnen op de gemeentelijke website www.barendrecht.nl terecht voor alle resultaten en conclusies.

Noot voor de pers,