Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

10 maart 2006
Erik Smelt gaat voor tweede termijn in DB NAJK

Gisteravond, tijdens de ALV van het NAJK is Erik Smelt herkozen als DB-er van het NAJK. Behalve de portefeuille bedrijfsovername is Erik vice voorzitter van het NAJK.

Erik is blij dat hij weer herkozen is: 'voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar. Als je binnen het bestuur op stoom bent en een aantal zaken hebt opgepakt, dan wil je dat ook afmaken'. Erik hoopt dat hij deze abitie de komende 2 jaar kan waarmaken.
'Zie nu de steunmaatregel. We hebben dan vorig jaar de eerste opstelling van de steunmaatregel jonge agrariërs gehad en deze zal dit jaar opnieuw plaatsvinden. Maar zonder langdurige voortzetting van zo'n regeling, ook na 2006, dan heeft dit maar voor een zeer beperkte groep een bijdrage geleverd. Wil je echt wat betekenen voor de boeren en tuinders van de toekomst dan moet dit toch echt langer worden voortgezet'!

Verder wil Erik graag met zowel leden als derden in discussie gaan over hoe zij in de toekomst bedrijfsovername zien: 'Een groot aantal Bedrijven zal kiezen voor schaalvergroting. De bedrijven worden dus groter, maar het rendement groeit niet mee. Je kunt natuurlijk op je klompen aanvoelen dat dit problemen gaat opleveren bij de bedrijfsovername, want wie gaat die meerwaarde van een groter bedrijf betalen als er geen rendement tegenover staat? We hebben als NAJK al een voorschot op de discussie gegeven door de Vermogens Beheer Stichting te introduceren als oplossingsrichting hiervoor'.