Ingezonden persbericht


Verklaring DES Centrum

Utrecht, 10 maart 2005

Het DES Centrum betreurt de mededeling van de Pals Groep en een aantal DES-vrouwen om een gerechtelijke procedure te starten voor een vergoeding van schade ontstaan door blootstelling aan DES. De actie brengt de regeling in gevaar die - na ruim 20 jaar van procederen en onderhandelen - met farmaceutische bedrijven en verzekeraars is overeengekomen. Door deze regeling kunnen veel DES-moeders en -dochters (maar ook DES-zonen) alsnog een uitkering ontvangen, waarvoor ze anders niet in aanmerking zouden komen. Na de bekendmaking van de regeling eind 2005 heeft het DES Centrum veel reacties gehad. Het overgrote deel van de reacties was positief. De meeste vrouwen zien de uitkering als een erkenning en zijn blij dat ze een hoofdstuk kunnen afsluiten.

Uiteraard is het, zoals de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade bepaalt, een globale regeling. Dat betekent dat er individuele gevallen zijn zijn die in aanmerking komen voor een uitkering die lager of hoger is dan de daadwerkelijke schade. Veel vrouwen komen zonder de regeling niet in aanmerking voor een uitkering. Immers het verband tussen de aandoening en DES moet worden aangetoond. In geval van bijvoorbeeld kinderloosheid hebben deskundigen vastgesteld dat het causaal verband 50% is.

In de uitkering is verdisconteerd dat het om een schikking gaat. Dankzij de overeengekomen regeling is voor betrokkenen de bewijsvoering eenvoudiger en men krijgt de uitkering van het DES Fonds sneller, omdat er niet hoeft te worden geprocedeerd. Een eigen juridische procedure kan jaren duren, is emotioneel belastend en de uitkomst ervan is onzeker. De uitkering betreft kosten die niet zijn vergoed door andere bronnen. Veel behandelingen, zoals bijvoorbeeld de eerste drie IVF-behandelingen, zijn al door ziekenfonds of verzekeraar vergoed.

Bij de totstandkoming van de regeling heeft het DES Centrum zich laten bijstaan door medisch, juridisch en letselschade specialisten.