Gemeente Breda

Backstage #4: Arthur Slenk - Partituur


Een magistrale collage in boekvorm



BREDA, 20060310 --
Het levenswerk van Arthur Slenk, met een voorwoord van H.J.A. Hofland




In 1990 vond de kunstenaar Arthur Slenk op straat twee dozen met beschreven muziekpapier. Het werd tussen 1872 en 1941 gebruikt door een amateurorkest. Met touwtjes en kruimelige elastiekjes werd het vergeelde papier bij elkaar gehouden. Bijna een halve eeuw hadden de documenten het daglicht niet gezien.


Voorzichtig begon Slenk blad na blad te bekijken, zag de wisselende druk van de pen op het papier, een verbeterde vergissing, de slijtage aan de hoek waar het blad wordt omgeslagen: allemaal sporen van de onbekende orkestleden. Nadat Slenk had laten vaststellen dat zijn vondst geen historische waarde had, besloot hij door middel van een collage dit verleden te laten herleven. Slenk wijdde zich aan het uitsnijden van de muziektekens, het sorteren op onderwerp en vervolgens het beplakken van 144 pagina's; na zeven jaar monnikenwerk was het collage in boekvorm klaar.


De Beyerd organiseert samen met de Grote Kerk naar aanleiding van het boek een tentoonstelling met de 144 originele collages in de nissen van de Grote Kerk te Breda.


Arthur Slenk (Amsterdam, 1941) ontdekte na zijn opleiding aan de Rietveld Academie dat hij talent had voor knippen en plakken. Als kind van zes maakte hij zijn eerste collage, een schriftje met bioscoopadvertenties. In de loop der jaren ontstonden, met veel geduld, meerdere collages. Aan de collage Partituur heeft hij zeven jaar gewerkt. Arthur Slenk noemt zichzelf met recht 'collagist'.


Realisatie

De Bredase Koninklijke drukkerij Broese & Peereboom nam het initiatief om Slenks werk in boekvorm te realiseren. Het voorwoord werd geschreven door H.J.A. Hofland. Hoenke Prepress verzorgde de lithografie van de collages, het bindwerk is van Grafisch Afwerkcentrum en Uitgeverij De Geus is verantwoordelijk voor eindredactie en distributie. De vormgeving is van Berry van Gerwen. De Beyerd en papiergroothandel Proost en Brandt hebben het papier geleverd (Furioso, 170 gram).
Het boek is te koop in de boekhandel (en tijdens de tentoonstelling in de Grote Kerk) voor ¤ 22,50.


Lezing Arthur Japin

Tijdens de tentoonstelling vindt ook de Boekenweek 2006 plaats, waarvan dit jaar het thema 'Schrijvers en muziek' is. De week wordt vanuit twee perspectieven belicht: de band die schrijvers met muziek hebben én vanuit boeken met muziek als onderwerp. De schrijver van het boekenweekgeschenk, Arthur Japin, houdt tijdens de tentoonstelling 'Partituur' in de Grote Kerk een lezing. Deze vindt plaats op woensdag 22 maart om 20.00 uur. Entree ¤ 7,- / ¤ 6,- voor pashouders. Voorverkoop bij de Grote Kerk, boekhandel van Kemenade Hollaers en Uitpunt Breda.


Backstage

Backstage is het publieksprogramma van De Beyerd in de periode tot aan de opening van het nieuwe museumgebouw aan de Boschstraat, eind 2007. Elke Backstage vindt plaats op een andere locatie en in samenwerking met andere organisaties. Steeds wordt een ander element van het toekomstige tentoonstellingsbeleid verkend. Dit maal is dat beeldende kunst die door haar grafisch karakter een relatie heeft met grafische vormgeving - én muziek!


Backstage #4: Arthur Slenk - Partituur

De Beyerd op locatie: Grote Kerk, Kerkplein 2, Breda
05 t/m 26 maart 2006

Maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 u / zondag 13.00-17.00 u (behoudens activiteiten)
Entree: volwassenen ¤ 3,- / kinderen ¤ 1,75


www.grotekerkbreda.nl / www.museumdebeyerd.nl




Museum De Beyerd, Breda