Ingezonden persbericht


IMATION NEEMT HD DVD EN BLU-RAY IN PRODUCTIE EN

KONDIGT BESCHIKBAARHEID AAN

Resultaat van 10 miljoen dollar aan investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productiefaciliteiten

Schiphol-Rijk (Nederland), 10 maart 2006 -- Imation, vooraanstaand leverancier van verwisselbare opslagmedia, heeft de HD DVD en Blu-ray optische media in productie genomen. Imation heeft tien miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoek, ontwikkeling en productiemogelijkheden om beide nieuwe, hoge-capaciteitsschijfjes te kunnen produceren.

Vanaf het tweede kwartaal zijn de herschrijfbare Blu-ray Disk (BD-RE) en beschrijfbare Blu-ray Disk (BDR) beschikbaar. Deze hebben een enkellaagse opslagcapaciteit van 25 gigabyte en een dubbellaagse opslagcapaciteit van 50 gigabyte. De beschikbaarheid van de beschrijfbare High Definition Digital Versatile Disc (HD DVD-R) en herschrijfbare High Definition Digital Versatile Disc (HD DVD-RW) worden in het derde kwartaal van 2006 bekendgemaakt. Deze bieden een enkellaagse opslagcapaciteit van 15 gigabyte en een dubbellaagse capaciteit van 30 gigabyte.

"Met trots kondigt Imation de beschikbaarheid van haar Blu-ray en HD DVD schrijfbare optische media aan, welk het resultaat is van een geavanceerd ontwikkelingsproces ", zegt Peter Klinckenberg, product marketing manager EMEA van Imation.

Imation is lid van de Blu-ray Disc Association (BDA) en het DVD Forum. Het bedrijf heeft een speciale werkgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling en de laatste productverfijningen voor het enkelvoudige en dubbelzijdige optische formaat. Imation heeft sinds 1982, met de introductie van het eerste videoschijfje, ervaring in optische media.

Blu-ray Disc
Deze technologie, ook wel bekend als `blue laser', maakt gebruik van een eenvoudige methode om de capaciteit per disk te verhogen. Blauwe laser is licht van een kortere golflengte, waardoor de laserbundel smaller kan zijn en daarmee de gegevensdichtheid groter. De gebruikte laserdiode straalt blauw-violet laserlicht uit met een golflengte van slechts 405 nanometer (1 nanometer = 10­9 m = 0,000001 mm). Ter vergelijking: de golflengte van een standaard cd is 780 nm (infrarood), van een standaard DVD 650 nm (rood).

PublieksWerk / Imation

HD DVD
HD DVD gebruikt dezelfde golflengte als blue laser, 405 nanometer. Deze technologie heeft met name videotoepassingen voor ogen. Anders dan bij blu-ray ­ die overigens ook weer verschilt van de standaard DVD's, laat HD DVD zien dat het afstamt van de DVD-familie. Het is ontworpen om 15 gigabyte op een zijde van de schijf op te kunnen slaan.

Om goed in te kunnen spelen op de marktvereisten voor zowel Blu-ray als HD DVD, zal Imation gebruik maken van modulaire productieprocessen naast haar bestaande technologische faciliteiten in de fabriek in Oakdale (V.S.). Het productieproces bestaat uit:

- Gepatenteerde masterproductie: Imation heeft een eigen procédé ontwikkeld voor de productie van de benodigde masters voor HD DVD en Blu-ray optische media. In combinatie met Imation's toonaangevende UV-masteringsystemen zorgt dit voor een master met opnamesporen die uiterst precies zijn, met een hoge resolutie en nauwkeurige spoorvorm. Dit zorgt voor lagere productiekosten en schijfjes met betere opnamekwaliteiten.

- Nano-reproductie en precisie matrijsbouw: Imation gebruikt baanbrekende fotopolymeer nano- reproductietechnieken voor de productie van stempels, wat de volgende fase is in de productie van optische schijfjes. Imation's precieze matrijsbouwproces zorgt voor uitstekende mechanische en reproductie-eigenschappen, benodigd om consequent de best denkbare schijven voor opname en weergave te maken.

- Hoogwaardige dunne-laagtechnologie: Imation's lange ervaring met dunne-laagtechnologie vindt zijn weerslag in de informatielaagjes van de herschrijfbare discs. Deze gegevensopslaglaagjes bieden een uiterst lage jitter (dat is de onregelmatigheid in de informatiestroom bij de weergave van informatie) en een hoge duurzaamheid van de opgeslagen gegevens. De productiefaciliteit in Oakdale produceert voor alle formaten, enkel- en dubbellaags, herschrijfbaar en eenmalig beschrijfbaar.
- Vacuüm verlijmingsproces: Imation gebruikt een proces onder vacuüm voor de uiteindelijke verlijming van de schijfdelen bij de fabricage van Blu-Ray en HD-DVD schijfjes. Vacuümverlijmen zorgt voor een goed en eenvormig resultaat tegen lage kosten, voor hoogwaardige, betrouwbare media van consistente kwaliteit.

- Kraslaag: Een beschermende lag zorgt voor krasbestendigheid, anti-statische (stofwerende) en anti- hechtende (vuilwerende) eigenschappen voor een duurzaam beschermd mediumoppervlak.
- Uitwisselbaarheid: Imation heeft zitting in het DVD Forum en in de Blu-ray Disc Association, wat uitwisselbaarheid met andere leveranciers die de standaards onderschrijven optimaal waarborgt.

PublieksWerk / Imation 2/3

"De productie van zowel Blu-ray als HD DVD vereist een ingewikkeld productieproces", zegt Richard Weiss, vice president onderzoek & ontwikkeling bij Imation. "Imation blijft investeren in modulaire productiefaciliteiten in ons Discovery Technology Centre, zodat we ook deze beide nieuwe formaten kunnen produceren".

Over Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische verwisselbare-opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Imations tapecartridges worden gebruikt in rekencentra en1 gedistribueerde opslagnetwerken en toegepast bij gegevensverwerking en -beveiliging, in bedrijfscontinuïteitsprogramma's en voor backup en archivering. De vraag naar Imations optische producten en diskettes wordt gedreven door de behoefte aan betrouwbaarheid, gemak en draagbaarheid bij de opslag en het beheer van zakelijke gegevens, foto, film, illustraties en muziek op bedrijfs- en thuiscomputers en steeds vaker in consumentenelektronica.

Tien jaar Imation
Imation is een verzelfstandiging van 3M en heeft meer dan vijftig jaar ervaring in tape en meer dan twintig jaar ervaring in optische media. Inmiddels is Imation tien jaar zelfstandig en heeft zich als doel gesteld om vandaag de technologie van morgen te leveren. Met meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn en meer dan driehonderd patenten op haar naam, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische media te bestendigen. Imation heeft 2225 mensen in dienst. Imation behaalt 54% van de omzet buiten de V.S.

Meer informatie:
Persberichten en achtergrondinformatie zijn te vinden op www.imation.nl. Foto's zijn aan te vragen bij PublieksWerk.

PublieksWerk B.V. Imation Europe B.V. Marije Verdouw Mady Wiessenberg (020) 486 21 39 (020) 654 21 54

marije@publiekswerk.nl mdwiessenberg@imation.com

PublieksWerk / Imation 3/3


---- --