Stichting Bouw Research

Tweede huid façade: een duurzame gevel

De bouwfysische eigenschappen van een tweede huid façade zijn anders dan die van een traditionele gevel. Daarom is het een complexe oplossing. De specifieke eigenschappen van een tweede huid façade vragen zowel bij het ontwerp als tijdens de uitvoering om bijzondere aandacht. Deze publicatie behandelt op inzichtelijke wijze alle relevante aspecten van de tweede huid façade, zodat opdrachtgever, architect en aannemer zich goed kunnen oriënteren op alle randvoorwaarden van dit type gevel.

Auteur J.W. Kohler
Artikelnummer 549.06
ISBN-10 90-5367-420-9
ISBN-13 987-90--5367-420-8
Prijs ¤29,00
Datum van publicatie 10 maart 2006
Bestel

Achtergrond informatie

In Nederland wordt steeds vaker een tweede huid façade toegepast. Zo'n dubbelwandige gevelconstructie wordt gekozen om meerdere redenen. Die kunnen architectonisch, akoestisch of economisch van aard zijn. Omdat de bouwfysische eigenschappen anders zijn dan die van een traditionele gevel, is een tweede huid façade een complexe gevel. De specifieke eigenschappen van een tweede huid façade vragen zowel bij het ontwerp als tijdens de uitvoering om bijzondere aandacht. De 'glazen jas' om het gebouw heeft namelijk consequenties voor het binnenklimaat. Ook de brandwerendheid, de akoestische aspecten en het onderhoud moeten al in de ontwerpfase de nodige aandacht krijgen.

Een tweede huid façade is een dubbelwandige gevelconstructie. De constructie bestaat uit een enkelvoudige ruit als buitengevel, een relatief brede spouw, vaak met een zonwering, en een binnengevel. Bij een tweede huid façade is de buitenhuid een glazen scherm van enkelglas, terwijl de binnengevel met isolatieglas is uitgevoerd. Het belangrijkste verschil met de klimaatgevel is dat er tussen de binnen- en de buitenhuid vrijwel altijd een vrij brede spouw zit (van ongeveer 0,6-0,8 m). De tweede huid façade is in de woningbouw al ingeburgerd, in de vorm van een serre of verglaasd balkon. Ook in de utiliteitsbouw wordt een tweede huid steeds vaker toegepast, ondanks de hogere initiële kosten. De keuze voor een tweede huid heeft een aantal voordelen. Zo neemt het binnencomfort toe en worden de koellast in de zomer en de warmtelast in de winter beperkt. Ook neemt de windbelasting op de binnengevel aanmerkelijk af, waardoor het ook op grote hoogte mogelijk is om buitenzonwering toe te passen en natuurlijk te ventileren (met te openen ramen). Vaak heeft de tweede huid tevens een geluidswerende functie. Bovendien is het mogelijk de gebruiksruimte te vergroten; denk aan de serres bij woningen en de atria bij grote kantoorgebouwen.

Alle relevante aspecten
De publicatie 'Tweede huid façade - Een duurzame gevel' behandelt op inzichtelijke wijze alle relevante aspecten van de tweede huid façade, zodat opdrachtgever, architect en aannemer zich goed kunnen oriënteren op alle randvoorwaarden van dit type gevel. De tekst is samengesteld aan de hand van praktijkervaringen met het ontwerp en de uitvoering van een tweede huid façade. Tevens is gebruik gemaakt van informatie van gevelfabrikanten, onderzoeksinstituten en leveranciers van gevelsystemen. De publicatie vormt een eerste leidraad bij de eventuele keuze voor dit geveltype. De publicatie legt uit wat onder een tweede huid façade wordt verstaan en wat de kenmerken en verschijningsvormen zijn. In hoofdstuk 2 wordt nader ingegaan op onderwerpen zoals zonwering, ventilatie, condensatie, constructieve aspecten en de toe te passen glassoorten. In hoofdstuk 3 komen enkele onderwerpen aan de orde die met de uitvoering te maken hebben, zoals toleranties en de montage. In het afsluitende hoofdstuk komen voorbeeldprojecten aan bod die inzicht geven in de toepassingsmogelijkheden.

Doelgroep van de publicatie
De publicatie 'Tweede huid façade - Een duurzame gevel' is met name interessant voor:
- opdrachtgevers;

- architecten;

- aannemers.