Stichting Bouw Research

Buitengevelisolatie met gepleisterde afwerking

Het aanbrengen van gevelisolatie is specialistisch werk. Deze publicatie gaat over gepleisterde buitengevelisolatiesystemen, met name het systeem dat in ons land veruit het meest wordt toegepast: een isolatieplaat van polystyreen, voorzien van een wapeningslaag en een afwerking van een dunne, kunstharsgebonden sierpleister. Doelgroep zijn ontwerpers en uitvoerders.

Auteur Dhr. R. van Boxtel
Artikelnummer 550.06
ISBN-10 90-5367-419-5
ISBN-13 978-90-5367-419-2
Prijs ¤29,00
Datum van publicatie 10 maart 2006
Bestel

Achtergrond informatie

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland kent Nederland geen echte traditie in (buiten)pleisterwerk. Inmiddels zijn ook in Nederland vele tientallen miljoenen vierkante meters van gepleisterde gevelisolatie voorzien. Die gevelisolatie stelt echter bijzondere eisen in alle fasen van het bouwproces. Om in te spelen op te toenemende behoefte aan meer kennis op dit gebied, heeft SBR een speciale publicatie uitgebracht: 'Buitenisolatie met gepleisterde afwerking'. Deze publicatie maakt deel uit van de Praktijkserie Gevels van SBR.

Het aanbrengen van gevelisolatie is specialistisch werk. Zo worden er bijzondere eisen gesteld aan de ondergrond. Het binnenspouwblad moet bij gevelisolatie zo vlak mogelijk zijn. Aannemers moeten zich in de uitvoeringsfase bewust zijn van de productie van de stukadoorsploeg en de intervallen die bij de arbeidsgangen horen. Ook moet de bouwplaats zo zijn ingericht dat weersomstandigheden worden vermeden die nadelig zijn voor de uitvoering van gevelisolatie. Een goede steiger die geheel voorzien is van netten en een kap, is daarom een vereiste.

Meest toegepaste systeem
Deze publicatie gaat over gepleisterde buitengevelisolatiesystemen, met name het systeem dat in ons land veruit het meest wordt toegepast: een isolatieplaat van polystyreen, voorzien van een wapeningslaag en een afwerking van een dunne, kunstharsgebonden sierpleister. Overigens verschillen systemen en producten van leverancier tot leverancier. Om tot een goede productkeuze, detaillering en werkvoorbereiding te komen voor een specifiek project, moeten altijd de product- en systeemspecificaties en de verwerkingsrichtlijnen van de leverancier worden opgevraagd.

Hoofdstukindeling
De publicatie 'Buitenisolatie met gepleisterde afwerking' beschrijft allereerst de verschillende systemen en de onderdelen van het systeem. Gevelisolatie zelf bestaat uit vier belangrijke onderdelen: de bevestiging, isolatieplaten, wapeningslaag en een afwerklaag. Elk onderdeel kent alternatieven. Hoofdstuk 2 beschrijft waar ontwerpers op moeten letten in de ontwerpfase. Aan de orde komen materiaalkeuze, detaillering en andere aspecten die voor het ontwerpen van een duurzaam systeem noodzakelijk zijn. In hoofdstuk 3 worden die aandachtspunten behandeld die met name voor de hoofdaannemer van belang zijn bij de werkvoorbereiding van een buitengevelisolatieproject. Hoofdstuk 4 gaat vervolgens in op de aspecten die bij het aanbrengen van het buitengevelisolatiesysteem belangrijk zijn. Die aspecten worden behandeld in de volgorde van het uitvoeringsproces. Tenslotte worden in hoofdstuk 5 die zaken behandeld die voor de beheerder of bewoner van belang zijn om het systeem in optimale conditie te houden.

Doelgroep van de publicatie
De publicatie 'Buitenisolatie met gepleisterde afwerking' is met name interessant voor:
- opdrachtgevers/vastgoedbeheerders en facilitair managers;
- ingenieurs van bouwbedrijven en bouwtechnische adviesbureaus;
- stafmedewerkers van bouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor kwaliteitszorg, techniek en nazorg en of werkvoorbereiding en engineersafdelingen;
- architecten;

- gespecialiseerde toeleveranciers.