Ingezonden persbericht


de nederlands arabische kring - afdeling amsterdam

presenteert de lezing

FAIROUZ

DOOR NEIL VAN DER LINDEN

vrijdag 10 maart 2008
20.00 - 22.00 uur
HTIB, 1E Weteringsplantsoen 2c, 1017 SJ Amsterdam

Fairouz is in de Arabische wereld de grootste levende muziekster en misschien wel de meest geliefde kunstenares van deze tijd. Haar carrière duurt al meer dan vijftig jaar en haar populariteit en verkoopcijfers overtreffen die van Maria Callas, Elvis Presley en de Beatles.

De muziek van deze Libanese zangeres Fairouz is een combinatie van traditionele Arabische muziek met jazzy westerse elementen. Naast de plaatopnamen zijn ook haar live-optredens beroemd, zoals de musicalachtige producties voor het gerenommeerde Baalbekfestival dat elke zomer wordt gehouden in de beroemde tempelruïnes in de Libanese Baalbek­vallei.

Toen de Libanese burgeroorlog uitbrak, koos zij, ondanks dat zij uit een bepaalde christelijke groepering afkomstig was, geen partij. Dat is haar altijd door iedereen in grote dank afgenomen. Ze werd een symbool van het verlangen naar vrede in het land, en in de regio.

Een avond over Fairouz is natuurlijk niet compleet zonder haar muziek. Aan de hand van geluids- en videofragmenten leidt Neil van der Linden ons door de carrière van deze bijzondere zangeres en de impact die haar muziek heeft gehad op mensen tijdens de moeilijkste periodes in de recente geschiedenis van het Midden-Oosten.

Neil van der Linden is freelance-organisator van internationale, interculturele projecten en gespecialiseerd in de kunst en cultuur van de Arabische en islamitische wereld, met name de muziek en het theater. Naast het opzetten van culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten houdt hij zich bezig met het schrijven van artikelen en het maken van radio- en theaterprogramma's.

Entree: EURH 2.50, NAK-leden gratis

Meer info: anita resink: T: 020 - 66 43 500
E: nak.amsterdam@gmail.com W: http://on.to/nakamsterdam

achtergrondinformatie nak
De Nederlands-Arabische Kring (NAK) is een landelijke organisatie opgericht in 1955 met als doel de culturele en wetenschappelijke betrekkingen tussen Nederland en de Arabische wereld te bevorderen. Zij doet dat onder meer door het organiseren van culturele manifestaties, de uitgave van een eigen blad, lezingen en debatten die een breed scala van onderwerpen beslaan. De NAK heeft vier regionale afdelingen in Amsterdam, Den Haag, Niijmegen en Utrecht. De vereniging is gevestigd in Den Haag. Voor meer informatie over het NAK-lidmaatschap, kunt u zich wenden tot het Landelijk NAK-secretariaat, Lobelialaan 36, 2555 PH Den Haag of nak.amsterdam@gmail.com

Nederlands-Arabische Kring (NAK) | Amsterdam | email: nak.amsterdam@gmail.com