Ingezonden persbericht


GroenLinks Amsersfoort daagt VVD uit tot tweezijdige inzet!

De raadsvragen van onze collega's Luchtenveld en Willenborg roepen een bedenkelijk eenzijdig beeld op. In navolging van de het Rotterdams college willen ze graag een Amersfoortse variant op de zogenoemde Rotterdam-wet. Deze wet pleit voor een huisvestingsvergunning voor burgers van de stad voor bepaalde gebieden. Burgers moeten een minimaal aantal jaren in de regio wonen en voldoen aan de 120% eis. Deze inkomenseis betreft 120% van het minimumloon.

De Raad van State heeft al aangekondigd dat deze wet in strijd is met nationale en internationale wetgeving op het gebied van huisvesting en discriminatie.

GroenLinks is blij dat onze VVD collega's oog hebben voor de problematiek in bepaalde wijken in Amersfoort. De analyse en de gekozen oplossing vertoont echter een grote weeffout. Bouwen aan binding wordt namenlijk door de VVD direct gekoppeld aan een verplichting van een bepaalde groep bewoners van onze stad. Namelijk een bepaalde groep migranten en iedereen weet wie de VVD bedoeld.

Door zo nadrukkelijk de Rotterdam-wet te verbinden met de "Integratie nota Bouwen aan Binding", slaat de VVD de plank volledig mis. Ook groepen gehandicapten, ouderen, bijstandsmoeders, studenten, chronisch zieken worden met deze Rotterdam-wet gedupeerd en gediscrimineerd. Of de VVD is voorbij gegaan aan het feit dat deze groepen burgers door de wet worden gediscrimineerd. Of de VVD staat vooral een wet voor ogen die het kenmerk ras als hoogste criterium heeft verheven. De VVD spreekt alleen over de wijken: Kruiskamp; Koppel; Liendert; Randenbroek en Schuilenburg.

GroenLinks pleit voor een tweezijdige inzet op de integratie. Dit betekent naast investeren in de arbeiderswijken ook voorwaarden stellen aan de upper-class wijken. Wij zien door deze tweezijdige benadering grote mogelijkheden voor het tegengaan van witte en zwarte scholen. Een kans voor grotere variatie in woongebieden en een impuls voor de dynamiek in de buurt.

GroenLinks nodigt de VVD uit om de moed te tonen om met deze tweezijdige blik naar de problematiek te kijken. Dit, zou getuigen van werkelijke inzet om werk te maken van de integratie in Amersfoort. De Rotterdam-wet is voor GroenLinks geen optie!

Mustafa Ozcan
GroenLinks Amersfoort
.Ozcan@raad-amersfoort.nl