Gemeente Bernheze


Natuurontwikkeling tussen Bedafse Bergen en Heeswijkse bossen

In de week van 13 tot 17 maart 2006 wordt een start gemaakt met de aanleg van de ecologische verbindingszone (evz) tussen de Bedafse Bergen en de Heeswijkse Bossen. Een evz wordt aangelegd om planten en dieren de mogelijkheid te bieden van het ene leefgebied in het andere te komen. De meeste soorten hebben daar een veilige weg voor nodig. De soorten waarvoor het gebied met name ingericht wordt, zijn dassen en struweelvogels.

Het deel dat de komende weken ingericht wordt ligt tussen de Berkenvenseweg-Vullingsweg-Oude Beemdseweg. Op de percelen worden enkele poelen en sloten gegraven. Singels, bosjes en boomgroepen worden aangeplant. De gemeente zet hiervoor basisschooljeugd in. Tijdens de boomfeestweek mogen verschillende scholen helpen met het aanplanten van de singels en de bosjes. Ook wordt een gras en bloemenmengsel ingezaaid, zodat een wildgroei van `onkruiden' uit zal blijven.

Naast deze locatie hoopt de gemeente op een aantal andere plaatsen gronden te kunnen verwerven voor de aanleg van de evz. Met de eigenaren van gronden die hiervoor mogelijk in aanmerking komen, wordt contact opgenomen.