Vereniging Nederlandse Gemeenten

NOG STEEDS GEEN CONCEPTWETSVOORSTEL NATIONAAL POLITIEBESTEL!

De VNG zou onmiddellijk na de gemeenteraadsverkiezingen het conceptwetsvoorstel voor een nieuwe Politiewet ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze toezegging is echter niet waargemaakt door het ministerie. De planning is nu dat de VNG vermoedelijk ergens in week 11 (13-17 maart) het conceptwetsvoorstel ter consultatie kan ontvangen. Het is echter niet gegarandeerd dat dit ook gaat lukken.

De VNG heeft echter al wel een uitnodiging ontvangen voor een Bestuurlijk Overleg met de ministers Remkes en Donner om te spreken over het conceptwetsvoorstel. Dit Bestuurlijk Overleg staat gepland op 5 april 2006 en heeft de status van consultatie.

Ondanks dat de VNG het conceptwetsvoorstel nog niet heeft ontvangen blijft de datum van het Bestuurlijk Overleg daarentegen wel gewoon gehandhaafd. Dit omdat de ministers vermoedelijk de planning voor het wetgevingsproces anders niet zullen halen. De VNG krijgt slechts 3 weken de gelegenheid om zich te beraden over het conceptwetsvoorstel en om daarover een advies te formuleren, ervan uitgaande dat het conceptwetsvoorstel ook daadwerkelijk in week 11 wordt ontvangen. Het dagelijks bestuur van de VNG buigt zich vandaag, samen met de voorzitter van de commissie Veiligheid over de hiervoor geschetste planning.