Balkenende eregast bij premiere

Nedfilm


- Persbericht -

Minister President Balkenende eregast

Filmpremière 'Het Woeden Der Gehele Wereld' in Den Haag

Amsterdam, 9 maart 2006 - Op maandag 13 maart vindt in bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag de feestelijke landelijke première plaats van de nieuwe speelfilm van producent Rob Houwer en regisseur Guido Pieters' Het Woeden der Gehele Wereld. Als eregast woont Minister President Jan Peter Balkenende, samen met ruim 600 genodigden waaronder de schrijver van de gelijknamige roman Maarten 't Hart, de première bij. De ruim 30 rollen in deze boekverfilming worden gespeeld door gevestigde acteurs als Cees Geel, Bart de Vries en Hugo Haenen en jong talent als Viviënne van den Assem, Anna Speller en de 22-jarige hoofdrolspeler Maarten Heijmans, Houwer's derde grote ontdekking na Monique van de Ven (Turks Fruit) en Antonie Kamerling (De Kleine Blonde Dood).

Het Woeden der Gehele Wereld is de verfilming van de gelijknamige roman van auteur Maarten 't Hart. Deze literaire thriller is bekroond met 'De Gouden Strop', heeft in Nederland al de 19de druk bereikt en is ook in Scandinavië en Duitsland een bestseller (met een Duitstalige oplage van ruim 600 000). Het Woeden der Gehele Wereld is Rob Houwer's 15e Nederlandse speelfilm. Zijn productie Soldaat van Oranje kreeg de onbestreden status van 'nationaal filmmonument', Turks Fruit blijft met 3,5 miljoen bioscoopbezoekers de bestbezochte Nederlandse speelfilm aller tijden en Houwer's Als je begrijpt wat ik bedoel met Marten Toonders stripfiguren Olivier B. Bommel en Tom Poes wedijverde ook internationaal met Walt Disney.

Nooit eerder vond de landelijke première van een Nederlandse speelfilm in regeringszetel Den Haag plaats en niet in Amsterdam. Rob Houwer heeft daar bewust en als blijk van dank voor gekozen. Hij viert er met Het Woeden der Gehele Wereld zijn 35-jarig jubileum als producent in Nederland. Destijds kon hij met een kleine beurs van het Haagse Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen aan een buitenlandse filmacademie afstuderen. Het werd het begin van zijn carrière als filmmaker.

TROS-TV zendt woensdagavond 15 maart, de dag voordat de film in 40 bioscopen in Nederland gaat draaien, een documentaire uit over het ontstaan van Het Woeden der Gehele Wereld. Ook Maarten 't Hart treedt daarin op. De verfilming van zijn boek is eveneens doordrenkt van diens calvinistisch gekleurde obsessies met muziek, erotiek en religie. De wortels van het verhaal liggen bij de Duitse aanval op Rotterdam in 1940. Maar de speelfilm is vooral een soort 'tijdmachine' naar het eind van de jaren '50, de voor film en literatuur vaak nog onontdekte wederopbouwperiode van Nederland. Evenals in de roman van 't Hart staat daarbij de moord in Maassluis op een in de Tweede Wereldoorlog collaborerende politieman centraal.

Aanvang première: 19:30 (zaal open: 18:45)
Adres: Pathé Buitenhof
Buitenhof 20
Den Haag