Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 13 maart 2006

Gemeente Kampen wint proces inzake aanbesteding `uitbreiding begraafplaats de Maten'

Het vonnis in het kort geding, dat aannemingsmaatschappij De Vries & Van de Wiel B.V. tegen de gemeente Kampen had aangespannen, is in het voordeel van de gemeente Kampen besloten.

Aannemingsmaatschappij De Vries & Van de Wiel B.V. had een kort geding tegen de gemeente Kampen aangespannen omdat zij het niet eens waren met de gunning onder opschortende voorwaarden aan GMB INFRA projecten B.V. van het werk `uitbreiding begraafplaats de Maten'.

Het selectiecriterium voor gunning van de aanbesteding was `de laagste prijs' en GMB INFRA projecten B.V. was de inschrijver met de laagste inschrijving.
Aannemingsmaatschappij De Vries & Van de Wiel B.V. stelde dat de gemeente Kampen niet correct had gehandeld omdat de andere inschrijvers bij inschrijving geen `verklaring bestuurder omtrent rechtmatigheid inschrijving' hadden overlegd.

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Zwolle heeft echter geoordeeld dat de gemeente Kampen correct heeft gehandeld door de andere inschrijvers binnen een bepaalde termijn alsnog een `verklaring bestuurder omtrent rechtmatigheid inschrijving' te laten overleggen.

Bij het ontbreken van een `verklaring bestuurder omtrent rechtmatigheid inschrijver' kan, zo blijkt uit het vonnis, de opdrachtgever na de daadwerkelijke aanbesteding alsnog de betreffende verklaring opvragen indien de inschrijvingen voldoende zekerheid verschaffen omtrent de aanbieding en de persoon van de inschrijver. Het gelijkheidsbeginsel is voor wat betreft het gunningscriterium `de laagste prijs' niet geschonden.

De vordering van Aannemingsmaatschappij De Vries & Van de Wiel B.V is afgewezen en ze zijn bovendien in de proceskosten veroordeeld.