Goud voor secretaresse Sarah en ICT-er Willem

Ecabo

Goud voor secretaresse Sarah en ICT-er Willem

Tien ambitieuze mbo-leerlingen streden om goud tijdens de landelijke finale van de vakkampioenschappen ICT-beheerder en Directiesecretaresse. Willem Theiner van het ROC de Leijgraaf uit Oss mag zich kampioen ICT-beheer noemen. Sarah Kingma van het Drenthe College uit Emmen kwam als beste directiesecretaresse naar voren.

De wedstrijden werden gehouden tijdens Skills Masters, op 9, 10 en 11 maart in Ahoy Rotterdam. Drie dagen lang werden de mbo-leerlingen aan het werk gezet om hun competenties te konen aan een kritische jury. Zo legden de ICT-ers ter plekke netwerkverbindingen aan met internetaansluitingen zodat de secretaresses vervolgens hun werk konden uitvoeren. Daar hoorde ook een interview met Lange Frans en Baas B bij.

De opdrachten zijn ontleend aan de praktijk van het beroep, inclusief onverwachte gebeurtenissen en complicaties die zich daarbij kunnen voordoen. De opzet van de beroepenwedstrijden geven een voorproefje van het nieuwe mbo. ROC's en kenniscentra zoals ECABO ontwikkelen 'competentiegericht beroepsonderwijs'. Daarbij is niet de theorie, maar de praktijk de norm.

De kandidaten kwalificeerden zich in de regionale voorrondes die ECABO en vier ROC's in januari en begin februari organiseerden. De wedstrijden ICT-beheerder en Directiesecretaresse worden mede mogelijk gemaakt door het IT Academy Program van Microsoft.

Over Skills Masters
Skills Masters (9-11 maart) is een nationaal evenement over beroepsonderwijs. Tienduizenden bezoekers, vmbo'ers, mbo'ers en jonge werkzoekenden, maakten kennis met allerlei beroepen, onder meer via de diverse vakkampioenschappen. Skills Masters wordt breed gedragen door onderwijs, politiek, brancheorganisaties en het bedrijfsleven.

Over ECABO
ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Zij vervult een brugfunctie tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit door middel van een breed scala van diensten, waaronder de ontwikkeling en het onderhoud van de landelijke diploma-eisen voor mbo-opleidingen, de zorg voor voldoende en goede stageplaatsen, en de ondersteuning van onderwijsinstellingen bij de examinering, bijvoorbeeld via een toetsenbank.


+++++


Noot voor de redactie