Vlaamse overheid

Werkgevers die na 1 april een werkloze 50-plusser aanwerven, kunnen van de Vlaamse overheid een tewerkstellingspremie krijgen. De premie varieert, afhankelijk van het loon van de werknemer, tussen 400 en 1000 euro per maand en wordt gedurende 1 jaar toegekend. De Vlaamse regering heeft vrijdag op voorstel van minister van Werk Frank VANDENBROUCKE groen licht gegeven voor de nieuwe regeling. De tewerkstellingspremie is de eerste maatregel uit het Meerbanenplan die van start gaat.

In Vlaanderen is amper 43,8% van de 50-plussers aan de slag. Het Europese gemiddelde bedraagt 51,9%. Bovendien blijkt het aantal oudere werkzoekenden nog steeds toe te nemen. De komende jaren krimpt het aantal Vlamingen jonger dan 50 en stijgt het aantal 50-plussers stelselmatig. Als we niets ondernemen, droogt de arbeidsmarkt dus op.

Bij de belangrijkste struikelblokken om ouderen aan te werven, vermelden werkgevers vaak de loonkost. De Vlaamse overheid verwacht daarom veel van de
tewerkstellingspremie en trekt er op jaarbasis 30 miljoen euro voor uit. Voor 2006 bedraagt het budget 22 miljoen. De loonkostvermindering maakt het ook mogelijk om tijdens het eerste tewerkstellingsjaar eventueel minder eisen te stellen op het vlak van individuele productiviteit en rendement, wat met name belangrijk kan zijn voor de inschakelingskansen van een oudere werknemer in een bedrijf dat voor hem/haar nieuw is.

De premie geldt voor alle werkgevers buiten de openbare sector, behalve wanneer hun loonkost voor meer dan 50% door de overheid gesubsidieerd wordt of als de EU ondersteuning uitsluit (bv. scheepsbouw). Voorwaarde is dat ze een werkzoekende 50-plusser, die minstens 14 dagen ingeschreven is bij de VDAB, aanwerven met een contract van onbepaalde duur. Ze moeten deze werknemer ook minstens 5 kwartalen ononderbroken in dienst houden.

Het bedrag van de premie varieert in functie van het inkomen:

- 400 euro/maand voor een brutoloon van 800 tot 2000 euro/maand

- 700 euro/maand voor een brutoloon van 2000 tot 3500 euro/maand

- 1000 euro/maand voor een brutoloon hoger dan 3500 euro/maand
De premie wordt driemaandelijks uitbetaald en is vrijgesteld van vennootschapsbelasting.

De aanvraagprocedure is eenvoudig gehouden. Het bedrijf moet binnen de twee maanden na de aanwerving digitaal een aanvraag indienen via www.vdab.be. Als deze voldoet aan de voorwaarden, wordt de premie zonder verdere procedures toegekend. De VDAB, de inspectie van het Departement Werk en Sociale Economie en de Sociaal-Economische Regionale Raden (SERR's) controleren de naleving van de voorwaarden. Bij oneigenlijk gebruik wordt de premie teruggevorderd.

Twee jaar na de invoering zal de maatregel geëvalueerd worden en zal in overleg met de sociale partners beslist worden over eventuele aanpassingen.

Meer inlichtingen zijn te krijgen bij de VDAB op het nummer 0800/30700 (elke werkdag van 8 tot 20u) of op www.vdab.be.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be
---