Fontys


Fontys Sporthogeschool start opleiding tot adviseur sport en bewegen 50+

Op basis van een succesvolle pilot start Fontys Sporthogeschool Tilburg in augustus 2006 als eerste hogeschool in Nederland met de tweejarige deeltijdopleiding Lifetime Movement Consultant, adviseur sport en bewegen 50+.
maandag 13 maart 2006 door
Door de toenemende verzilvering (ongeveer vijf miljoen 50-plussers in 2010) nemen ook de kosten voor gezondheidszorg enorm toe. Uit onderzoek blijkt echter dat een half uur lichamelijke activiteit per dag al bijdraagt aan het voorkomen of afremmen van chronische ziekten en ouderdomskwalen. Sportbonden, overheid en politiek willen daarom samen 50-plussers stimuleren te blijven sporten en bewegen. Dit moet binnen vijf jaar leiden tot vier procent meer zelfredzame senioren.

Fontys Sporthogeschool speelt hierop in door bewegingsdeskundigen op te leiden die zich specifiek richten op de doelgroep 50+. Deze deskundigen kunnen bijvoorbeeld als adviseur, innovator of organisator aan de slag bij provincies en gemeenten, sportbonden, zorgverzekeraars, sport- en fitnesscentra en woningcorporaties. In september 2005 startte een eerste groep studenten met een pilot van de opleiding. Na een evaluatie van dit eerste half jaar heeft Fontys Sporthogeschool besloten de opleiding vanaf augustus 2006 definitief aan te bieden.

De opleiding Lifetime Movement Consultant richt zich op professionals met hbo-niveau. Dit kunnen afgestudeerden van hbo-sportopleidingen zijn, fysiotherapeuten of afgestudeerden van CIOS met minimaal drie jaar leservaring. Geïnteresseerden, die niet voldoen aan genoemde vooropleidingen, kunnen door middel van een intake-assessment aantonen over voldoende competenties te beschikken. Alle bijeenkomsten en begeleidingsuren vanuit de opleiding vinden plaats op vrijdag tussen 14.00 en 20.00 uur. Daarnaast hebben de studenten regelmatig contact met het werkveld.

Fontys Sporthogeschool organiseert twee informatieavonden: op vrijdag 21 april en vrijdag 9 juni, van 19.00 tot 20.30 uur op de Goirleseweg 46 in Tilburg. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden bij Helmi Timmermans, e-mail: helmi.timmermans@fontys.nl.