Ingezonden persbericht


Invoering huurplannen Dekker per 1 juli 2006 niet mogelijk

De nieuwe huurplannen van Minister Dekker (VROM) kunnen niet al op 1 juli 2006 worden invoerd. Dat komt omdat de wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn ontbreken. Dit blijkt uit het advies dat mr. Casper Schouten, de advocaat van de Nederlandse Woonbond, vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De wijzigingen die de minister per 1 juli aanstaande wil doorvoeren, zoals de introductie van een 'overgangsgebied' met grotere huurverhogingen en een hogere maximaal toegestane huurprijs, hebben onvoldoende juridische basis in het Burgerlijk Wetboek. De minister kan deze maatregelen niet invoeren zonder dat eerst artikel 7:247 BW gewijzigd is, is de conclusie van Schouten in zijn advies. De Woonbond vindt dat Dekker haar plannen nú moet intrekken en het huurbeleid van vorig jaar ongewijzigd moet voortzetten.

Minister Dekker wil dat zo'n 20% van alle huurwoningen die nu nog onder de huurprijsbescherming vallen, op termijn wordt geliberaliseerd. Om dat te bereiken wil zij voor woningen met een WOZ-waarde boven een bepaalde grens een apart huurregime introduceren, het zogenoemde 'overgangsgebied'. In het overgangsgebied gelden hogere maximale percentages voor de jaarlijkse huurverhoging dan voor woningen in het 'gereguleerde' gebied. Ook geldt voor woningen in het overgangsgebied straks een hogere maximale huurprijs van 10% boven die van het gereguleerde gebied. Het is Dekkers bedoeling dat de woningen in het overgangsgebied over vier jaar, dus in 2010, worden geliberaliseerd.

Twee smaken

Volgens de plannen van de minister is de WOZ-waarde dus met ingang van 1 juli 2006 bepalend voor het huurregime dat van toepassing is. Met andere woorden, de WOZ-waarde bepaalt of een woning al of niet in het overgangsgebied terechtkomt en op termijn wordt geliberaliseerd. In artikel 7:247 BW is echter geregeld dat alleen de huurprijs bepalend kan zijn voor de vraag of een woning geliberaliseerd kan worden verhuurd of niet. Bovendien laat artikel 7:247 BW volgens Schouten geen ruimte voor een overgangsregime. Meer dan twee smaken, geliberaliseerd en niet-geliberaliseerd, kent ons huurprijsstelsel niet, aldus de Woonbondadvocaat.

V06.0625.DI

Amsterdam, 13 maart 2006

Noot voor de pers: Voor nadere informatie kunt u bellen met René van Genugten, 06-26334172 of Hans Schuurbiers, 020-5517757.

Het advies van mr. Schouten kan worden opgevraagd.