Succesvol project geeft vmbo-leerlingen beter beroepsbeeld

Ovdb

Naast Zorg ook Economie in vmbo Carrousel van Groningen

Utrecht, 6 maart 2006

Op 13 maart geeft Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, het startschot voor vmbo Carrousel voor de sectoren Zorg en Welzijn en Economie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het bijzijn van vertegenwoordigers van verschillende Groningse scholen en bedrijven beginnen honderdvijftig vmbo-leerlingen aan een serie georganiseerde rondtochten langs erkende stagebedrijven. Het project heeft als doel vmbo-leerlingen hulp te bieden bij hun beeldvorming van beroepen. Daarmee kunnen zij een betere keuze maken voor een mbo-vervolgopleiding.

Vmbo Carrousel laat 150 leerlingen gedurende één week kennismaken met de sectoren Administratie, Economie, Handel en Zorg en Welzijn. De leerlingen gaan op bezoek bij de bedrijven en doorlopen een actief en aantrekkelijk programma waarmee ze inzicht krijgen in de beroepen en de opleidingen. Ze hebben van 13 tot en met 17 maart lesvrij en verblijven dan een hele week in de praktijk. Vmbo Carrousel is bedoeld voor leerlingen uit de theoretische leerweg van alle sectoren uit klas drie. De leeftijd van de leerlingen is 14 tot 15 jaar. Op afgesproken data en tijden bezoeken de leerlingen de praktijkinstellingen in groepen. De bedrijven verzorgen een programma.

De ervaring leert dat vmbo-scholen moeite hebben om (snuffel)stages te vinden voor hun leerlingen. Veel bedrijven vinden vmbo-leerlingen te jong en de stages te kort en te weinig beroepsgericht. Willen leerlingen later een goede keuze kunnen maken dan moeten ze nu de kans krijgen om voor zichzelf een reëel beroepsbeeld te ontwikkelen.

Aan vmbo Carrousel nemen vier vmbo-scholen en ruim dertig bedrijven in Groningen deel. De vmbo-scholen en de bedrijven hebben afspraken met elkaar gemaakt om het programma gezamenlijk in te vullen. De meewerkende vmbo-scholen zijn: Wessel Gansfortcollege in Groningen en Winsum, Rehoboth in Hoogezand en Augustinuscollege uit Groningen. De gemeente Groningen vindt deze gezamenlijke aanpak een goed initiatief.

De officiële aftrap vindt plaats op maandag 13 maart 2006 van 10.00 tot 12.00 uur tijdens een bijeenkomst in de Blauwe zaal van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen.

Sectoren slaan handen ineen
Vorig jaar gaf Mark Rutte, staatssecretaris van onderwijs, op uitnodiging van kenniscentrum OVDB, voor de sector Zorg en Welzijn in Groningen en Drenthe het startschot voor de landelijke invoering van vmbo Carrousel in de Zorg. Aan deze vmbo Carrousel doen dit jaar dertien andere vmbo-scholen in Groningen en Drenthe, honderd instellingen en duizend vmbo-leerlingen mee. ECABO en Kenniscentrum Handel kennen al langer een aanbod om vmbo-leerlingen kennis te laten maken met de praktijk. De drie genoemde kenniscentra slaan in Groningen nu de handen ineen.

ECABO, Kenniscentrum Handel en OVDB zijn kenniscentra voor leren in de praktijk in de sectoren, Economie, Administratie, ICT, veiligheidsberoepen, Handel, Gezondheidszorg, Welzijn, Sport en Dienstverlening. Zij zijn actief voor ruim 90.000 leerbedrijven. Kenniscentra erkennen en registreren leerbedrijven, stellen kwalificaties op binnen haar sectoren en signaleren landelijke en regionale trends op de arbeidsmarkt. Als spil in de beroepspraktijk dragen de kenniscentra bij aan de versterking van de bekwaamheid van aankomende, beginnende en ervaren beroepsbeoefenaren.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -NOOT voor de REDACTIE
Afzender van dit persbericht: Kenniscentrum OVDB
Contactpersoon namens ECABO, Kenniscentrum Handel en OVDB: Lex Eschauzier, hoofd Communicatie & Marketing, OVDB, 030 - 750 1160, 06 - 41 67 80 92, l.eschauzier@ovdb.nl,
www.vmbocarrousel.nl