European Union



IP/06/306

Brussel, 13 maart 2006

Concentraties: Commissie begint grondig onderzoek naar overname Burg-groep door China International Marine Containers

De Europese Commissie is, op grond van de EU-concentratieverordening, een diepgaand onderzoek begonnen naar de geplande overname van de Burg-groep door China International Marine Containers ("CIMC"). Na een eerste marktonderzoek kwam de Commissie immers tot de bevinding dat de geplande overname ernstige mededingingsbezwaren deed rijzen in de sector tankcontainers. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd (tot 28 juli 2006) om definitief uit te maken of de concentratie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) belemmert. Het besluit om een diepgaand onderzoek in te stellen loopt niet vooruit op de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor concurrentiezaken: "Bij deze overname zijn de grootste producenten ter wereld van tankcontainers voor vloeistoffenvervoer betrokken. De Commissie moet er op toezien dat deze operatie niet ten koste gaat van klanten zoals leasingmaatschappijen en logistieke bedrijven - en uiteindelijk de chemische industrie en de levensmiddelensector."

CIMC en Burg zijn beide wereldwijd actief in de productie en verkoop van standaard ISO-tankcontainers; dit zijn ronde tanks die in een frame zijn aangebracht en die voldoen aan de productienormen voor containers van de International Organization for Standardization (ISO). Deze tanks worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke en andere vloeibare ladingen met containerschepen. Zij kunnen gemakkelijk worden gestapeld naast gewone vrachtcontainers.

Met deze concentratie zouden de twee grootste producenten van standaard ISO-tankcontainers ter wereld samengaan, waardoor zij over een bijna-monopolie zouden beschikken. Nog één kleine concurrent is momenteel ook op dezelfde productmarkt actief. Bovendien zijn er geen duidelijke tekenen dat potentiële nieuwkomers op deze markt snel en krachtig genoeg zouden reageren om de concurrentiesituatie van vóór de concentratie te kunnen herstellen. Ook zal de Commissie nagaan welke mogelijke negatieve gevolgen de operatie heeft voor de concurrentie op de aangrenzende markten voor speciale tankcontainers (vooral tankcontainers voor het vervoer van vloeistoffen die een bijzondere behandeling vereisen, of tankcontainers "op maat" die aan bijzondere logistieke behoeften voldoen). Op die markten is momenteel alleen Burg actief.