Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vernieuwde Goede Vis website online

Ruim 100 vissoorten door Stichting De Noordzee opnieuw beoordeeld

Utrecht, 13 maart 2006 - Vanaf deze maand is www.goedevis.nl in geheel nieuwe uitvoering te bewonderen. Het concept is ongewijzigd: goedevis.nl geeft een overzicht van vissoorten die we met 'goed geweten kunnen eten' en welke vissen we beter (even) niet kunnen kopen. De vangst- en kweekmethoden van sommige vissoorten veroorzaken namelijk een te grote schade aan de natuur in zee. Op deze website vinden bezoekers de meest actuele beoordelingen van vissoorten op duurzaamheid. Daarnaast is de site uitgebreid met méér achtergrondinformatie, recepten voor Goede vis en een lijst van producten en winkels waar je duurzame vis kan kopen.

Stichting De Noordzee wil met de website zowel consumenten als ondernemers in de visketen informeren, stimuleren én inspireren voor verantwoorde vis te kiezen. De site bevat nieuwtjes op het gebied van verantwoorde vis en lekkere recepten met goede, 'groene' vissen. Tevens is aandacht voor Goede initiatieven; ondernemers die in hun werk kiezen voor duurzame vis. De site ondersteunt de Wereld Natuur Fonds-campagne 'Kies voor een levende zee'. Het WNF verspreidt dit weekend 2,7 miljoen exemplaren van de VISwijzer via een groot aantal bladen

Bij de beoordelingen van de ruim 100 vissen, schelp- en schaaldieren is gekeken naar duurzaamheid van visserijtechniek en de druk op de visstanden of de milieuvriendelijkheid van de kweekmethode. Alle op goedevis.nl beoordeelde soorten hebben een kleur: groen, oranje of rood. Groen betekent de beste score, deze soorten zijn het meest verantwoord. Oranje geldt als tweede keuze en de rode kleur betekent dat deze soorten overbevist of niet duurzaam gekweekt worden.

De beoordelingen op de website vormen de basis voor de VISwijzer, een handig lijstje op portemonneeformaat van de in Nederland meest gegeten vissoorten met groene, oranje en rode kleur. Meer informatie is te vinden in De Goede Visgids van Wouter Klootwijk, waarvan dit jaar al weer de derde druk uitkomt.

Stichting De Noordzee is een milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik en beheer van de zee. Ze voert sinds 2004 visbeoordelingen uit. Elk jaar worden deze herzien en worden nieuwe soorten toegevoegd. Goedevis.nl geeft altijd de meest actuele stand van zaken over duurzame visconsumptie. De verantwoording van de gebruikte methode is op de site te vinden, de bijbehorende vragenlijsten zullen daar in de toekomst aan toegevoegd worden.

------- Einde Bericht --------------

Noot voor de pers:

Wilt u meer informatie over www.goedevis.nl, de VISwijzer of het Goede Vis concept, dan kunt u contact op nemen met adjunct-directeur Esther Luiten, Stichting De Noordzee:
030-2340016, 06-21825720, e.luiten@noordzee.nl.

Wilt u de beoordelingen van de vissoorten of andere informatie van de Goede Vis website gebruiken voor een publicatie, dan kunt contact opnemen met onze communicatiemedewerker Lisa van der Veen., 030-2340016, l.vanderveen@noordzee.nl