Gemeente Gouda


persbericht: bijzonder initiatief drie basisscholen korte akkeren (24/2/2006)

Gezamenlijke voorlichtingsavond voor ouders van peuters

De basisscholen in de wijk Korte Akkeren hebben een bijzonder gezamenlijk initiatief genomen. Voor het eerst organiseren zij gezamenlijk een voorlichtingsavond over schoolkeuze voor ouders van peuters in deze wijk. Organiserende scholen zijn De Kindervriend, De Korte Akkeren en De Westerschool. De bijeenkomst vindt plaats op op 14 maart aanstaande in restaurant de Baldakijn. De avond heeft als motto meegekregen: samen in de wijk op school, ieder op eigen wijze. Door gezamenlijke voorlichting te geven hopen de scholen te bevorderen dat ouders hun kinderen in de eigen wijk naar school laten gaan. De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte.

De scholen willen aandacht besteden aan waar je allemaal op moet letten, als je voor de keuze staat naar welke school je kind zal gaan. Iedereen maakt daarin zijn eigen afwegingen. In dat licht willen de scholen ook gezamenlijk een toelichting geven over het onderwijs op de eigen school. Daarbij zullen ook ouders vertellen waarom zij voor hùn school hebben gekozen. Ouderorganisatie Ouders en COO verzorgt een deel van de presentatie en het gesprek over schoolkeuze. Ouders van kinderen in Korte Akkeren die dit jaar drie jaar worden hebben een uitnodiging voor deze avond ontvangen.

evenwichtiger verdeling
De gemeente ondersteunt het initiatief van de drie scholen. Op initiatief van de gemeente wordt al enige tijd gesproken met verschillende schoolbesturen over de verdeling van leerlingen over de scholen. In juni van het vorig jaar hebben de wethouder van onderwijs Roland van Schelven en de vier grote schoolbesturen een intentieverklaring ondertekend. Gestreefd wordt naar een evenwichtiger verdeling van leerlingen over basisscholen in de wijk. Om dit te bereiken wordt onder andere voorlichting gegeven aan ouders en is er (wijkgerichte) samenwerking tussen scholen gestart.

toejuichen
Wethouder van Schelven: Wij zien in het basisonderwijs in Gouda dat sommige scholen steeds groter worden en andere scholen kleiner. Dat is geen goede tendens. Voor huisvesting bijvoorbeeld levert dat problemen: de ene school heeft leegstand, de andere school heeft extra ruimte nodig. Ik weet dat de scholen in de wijk Korte Akkeren al geruime tijd goed samenwerken in de Brede School. Dat zij die samenwerking nu uitbreiden door gezamenlijk voorlichting te geven over het onderwijs op hun scholen juich ik bijzonder toe. Juist op deze manier kunnen de scholen over het voetlicht brengen dat er drie hele goede scholen in de wijk staan en dat het belangrijk is dat ouders een school in de wijk kiezen die bij hen past.