Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Miniconferentie en boek over levensbeschouwing en ondernemen

Geloof in eigen zaak

In de Islamitische wereld is het doodnormaal dat zakenmensen hun werk onderbreken voor het middaggebed. Maar hoe combineren werkgevers en bestuurders in Nederland hun geloof met hun onderneming? Die vraag staat centraal op de miniconferentie Levensbeschouwing en maatschappelijk ondernemen - Toen en nu, die Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (HDC) van de Vrije Universiteit op dinsdag 14 maart samen met VNO-NCW organiseert in de Malietoren (het VNO-NCW gebouw). Minister-president Jan Peter Balkenende neemt hier het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Geloof in eigen zaak. Markante protestantse werkgevers in de negentiende en twintigste eeuw, een uitgave van het HDC.

Geloof in eigen zaak bevat indringende biografische portretten van protestantse ondernemers en werkgevers in de negentiende en twintigste eeuw. Zakenmensen en bestuurders voor wie geloof en kerk meer waren dan zondagse aangelegenheden. Het boek, onder redactie van Paul Werkman (Windesheim, VU) en Rolf van der Woude (VU), schetst niet alleen de individuele motieven, twijfels, successen en fiasco's van ondernemers, maar biedt ook inzicht in economie en samenleving van de afgelopen twee eeuwen.

Willem Hovy liet in zijn brouwerij De Gekroonde Valk regelmatig bijbellezingen houden. Pieter Groen deelde in zijn verffabriek brochures uit waarin hij zijn ideaal van het bedrijf als geloofsgemeenschap schetste. Maar vaak prevaleerden de belangen van het bedrijf. Zo liet Gerrit Jan van Heek, medeoprichter van het textielbedrijf in Enschede dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog tot de grootste familieonderneming van Nederland was uitgegroeid, zijn arbeiders zonder pardon doorwerken op zondagen en religieuze feestdagen.

De boekpresentatie wordt opgeluisterd met een miniconferentie over de wisselwerking tussen zakelijke activiteiten en levensbeschouwing. Een van de geportretteerden, Rien Timmer, oud-directeur van Melkunie, oud-voorzitter van NCW én oud-voorzitter van de VU-vereniging, neemt deel aan de paneldiscussie Inspiratie als drijfveervoor maatschappelijk ondernemen.