Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Samenwerking politie Amsterdam-Amstelland, EMCEMO en HTIB bekrachtigd in Manifest / Amsterdam (13/03/2006)

Op dinsdag 14 maart ondertekenen vertegenwoordigers van de politie Amsterdam-Amstelland, het Euromediteraan Centrum voor Migratie (EMCEMO) en de Turkse Arbeidersvereniging (HTIB) een Manifest ter bekrachtiging van hun voorgenomen samenwerking. Nederland heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een multiculturele samenleving. Polarisatie tussen verschillende groepen, radicalisering van individuen en verharding van standpunten zijn onderdeel geworden van de realiteit.

Om hieraan tegenwicht te bieden wordt vanuit het Programma Management Divers Samenleven en Samenwerken van de politie Amsterdam-Amstelland samenwerking gezocht met de organisaties EMCEMO en HTIB. Deze partijen hebben besloten een samenwerkingsverband aan te gaan en dit in een Manifest vast te leggen. Hieruit spreekt de intentie om op een open, positieve en structurele wijze gestalte te geven aan een dergelijk overleg en mogelijke projecten die hieruit voortvloeien.

De regio Amsterdam-Amstelland kent een uitbundige heterogeniteit. Vanuit allerlei invalshoeken is een veelvoud aan (sub-)culturen waar te nemen. Verschillen zijn te zien in fysieke kenmerken, gedragskenmerken, overtuigingen; soms blijvend, soms tijdelijk. Historisch heeft de regio een lang gekoesterd imago van tolerantie en mededogen. Dit imago en de werkelijkheid daaronder zijn geen vanzelfsprekendheid gebleken. Internationale, nationale en lokale crises hebben de verbinding en het respect aangetast. Deze aangetaste binding uit zich in allerlei (gevoelde) onveiligheden. Polarisatie tussen verschillende groepen, radicalisering van individuen en verharding van standpunten zijn onderdeel van de realiteit geworden. Dit raakt de kerntaak van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en ieder die dit aan gaat. Op zoek naar partners vond de politie een organisatie die nauw betrokken is bij en een breed netwerk heeft opgebouwd met ontwikkelingssamenwerking, euromediterrane samenwerking en organisaties die werken aan de positieverbetering van migranten in Europa (EMCEMO) In de Turkse Arbeidersvereniging (HTIB) werd een partner gevonden die zich ten doel heeft gesteld de problemen van alle migranten in Nederland aan te pakken, waaronder discriminatie en racisme. Hun streven is maatschappelijke en gerechtelijke gelijkheid voor iedereen.

Partijen hebben naast bevordering van de veiligheid en leefbaarheid in de regio, het tegengaan van polarisatie en discriminatie als belangrijkste doelstellingen benoemd. De grondslag voor dit manifest is artikel 1 van de Nederlandse Grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'