Provincie Flevoland steunt oreganoteelt en -verwerking

De provincie Flevoland betaalt mee aan de oreganoteelt en-verwerking op agrarische bedrijven. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om vanuit het Europese programma 310.000 euro aan dit project bij te dragen.

Het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV heeft in het kader van het EPD Flevoland 2000-2006 een aanvraag ingediend voor de teelt van oregano en de verwerking van oregano-olie. Dit project vormt de laatste ontwikkelingsstap in de vorming van een Flevolandse agro-industriële productieketen op basis van oregano. Het project realiseert een productieareaal in Flevoland van 50 ha en de verwerking van de geoogste oregano tot oregano-olie, een krachtig anti-microbieel product.

Daartoe zal een verwerkingslocatie worden ingericht in Flevoland, dicht bij het productiegebied van de oregano. De olie, die momenteel wordt geïmporteerd door Ropapharm International BV, één van de partners, wordt verwerkt tot voedseladditieven in de dierhouderij. Naast de teelt en verwerking worden kengetallen verzameld voor een businessplan ten behoeve van een nieuw bedrijf in Flevoland.

Het project past binnen de maatregel `Versterking van de Agrarische sector' van het Europees Programma. In het kader van deze maatregel is het mogelijk projecten te ondersteunen die bijdragen aan de verhoging van de toegevoegde waarde op het terrein van zowel de reguliere als van de biologische landbouw.