Flevoland op de bres voor de veiligheid van kinderen in de auto

Het Vervoerberaad Flevoland voert een campagne voor verbetering van de veiligheid van kinderen in de auto. Er worden informatiepakketten naar alle dagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen gestuurd, met daarin onder meer meetlinten. Kinderen kunnen zelf zien aan de hand van hun gewicht en lengte of een kinderzitje veilig is. Verder bevat het pakket materiaal voor ouders en leerkrachten.

Vanaf 1 maart 2006 gelden er nieuwe, strengere regels voor het gebruik van kinderzitjes. Het Vervoerberaad Flevoland besteedt dit jaar in de gordelcampagne extra aandacht aan de veiligheid van kinderen in de auto.

Een kind dat op de achterbank van de auto in een goedgekeurd kinderzitje wordt vervoerd, heeft 30% minder kans op ernstig letsel en zelfs 50% minder kans op dodelijk letsel ten opzichte van een kind dat los op de achterbank zit. Bij een kind op de achterbank met alleen een gordel om, is het veiligheidseffect kleiner, namelijk respectievelijk 20 en 30%. Een kinderzitje biedt dus veel meer bescherming dan alleen de gordel.

Alle kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje (autostoeltje of zittingverhoger). Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een autogordel om. Er gelden een paar uitzonderingen. Als er op de achterbank alleen plaats is voor twee zitjes dan mag een derde kind vanaf drie jaar van de gordel gebruik maken. Zijn er meer passagiers dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen zonder gordel op de achterbank. Bij incidenteel vervoer over korte afstanden (kinderfeestje) mogen andere dan de eigen kinderen eventueel de gordel gebruiken. Komt dit vaker, voor dan is een extra zitje natuurlijk veiliger.

Op 13 maart vertelde korpschef van politie Pier Eringa de leerlingen van basisschool De Zandbank in Lelystad waarom het kinderzitje zo belangrijk is en liet zien hoe je een zitje veilig gebruikt. Op het schoolplein stond een giga-groot exemplaar opgesteld van Goochem het gordeldier. De leerlingen ontvingen allemaal een klein exemplaar van de campagne-mascotte. In Flevoland deelt de politie Goochems uit bij acties en controles.

De campagne is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Consument en Veiligheid. Voor meer informatie over de nieuwe regels en de landelijke campagne kunt u terecht op www.kinderzitjes.nl . Als u op deze website een foto instuurt van uw kind veilig in een kinderzitje krijgt u een Goochem thuisgestuurd!