Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 021wur, 14 maart 2006

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Wageningen_Business_Generator_verkoopt_CEDI_uit_Lelystad_aan_Zwitsterse_Prionics_AG.htm

Wageningen business generator verkoopt cedi uit lelystad aan zwitsterse prionics ag

Wageningen Business Generator, binnen Wageningen Universiteit en Researchcentrum verantwoordelijk voor spin-off activiteiten, heeft haar aandelen in CEDI-Diagnostics verkocht aan het Zwitserse bedrijf Prionics. CEDI, gevestigd in Lelystad, is een zogeheten spin-off van Wageningen UR. Prionics, een van 's werelds meest vooraanstaande bedrijven op het gebied van veterinaire diagnostiek, krijgt de rechten om de kennis die binnen Wageningen UR is ontwikkeld, op de markt te brengen. Bovendien gaan Prionics en Wageningen UR strategisch samenwerken via de ontwikkeling van innovaties op dit terrein.

Met Prionics is daarnaast overeengekomen dat Wageningen UR een belang verwerft in Prionics.

CEDI-Diagnostics BV heeft op succesvolle wijze tests ontwikkeld, en ook marktrijp gemaakt, voor de diagnose van ondermeer mond- en klauwzeer (MKZ), de gekke koeienziekte (BSE) en klassieke varkenspest. Vanuit Wageningen UR zal vooral de Animal Sciences Group uit Lelystad met Prionics samenwerken. CEDI komt voort uit de Animal Sciences Group en is opgericht in 2001. Er werken circa twintig mensen voor klanten in meer dan zestig landen.

PRIONICS
Prionics, Zürich (Zwitserland) is een van de meest vooraanstaande bedrijven ter wereld op het gebied van veterinaire diagnostiek en is wereldleider op het gebied van de diagnose van BSE en andere prion-ziekten. Het bedrijf is opgericht in 1997 als spin-off van de universiteit van Zürich en heeft thans circa negentig medewerkers. Prionics ontwikkelt en vermarkt diagnostische producten voor een vroegtijdige vaststelling van dierziekten en richt zich vooral op ziekten die overdraagbaar zijn van dier naar mens. In oktober 2005 verwierf Prionics de Pfizer Animal Health's Diagnostic portfolio. In 2002 werd zij uitgeroepen tot 'onderneming van het jaar' in Zwitserland en in 2004 kreeg ze de Europese Biotech Award voor 'Excellence in Biotech Business'.

WAGENINGEN BUSINESS GENERATOR
Wageningen UR heeft begin 2005 Wageningen Business Generator (WBG) opgericht. In WBG bundelt Wageningen UR alle expertise binnen de organisatie en activiteiten op het gebied van de zogeheten kennisvalorisatie. Zij doet dat via gericht beheer van het intellectueel eigendom, in de vorm van octrooien, en via begeleiding van commerciële bedrijvigheid die ontstaat vanuit Wageningen UR, de zogeheten spin-offs. WBG biedt deze spin-offs maar ook haar partners binnen Wageningen UR octrooikennis, specialistische juridische kennis, en financiële en commerciële kennis. Zij is ook en vooral actief in het vinden en regelen van financiering van de spin-offs van de Wageningse kennisinstellingen, via eigen deelnemingen of door middel van deelnemingen van externe financiers die door WBG actief worden benaderd en betrokken. Een andere centrale doelstelling van WBG is het aangaan van strategische samenwerking tussen externe partners en de kenniseenheden van Wageningen UR, gericht op langjarige research & development.