Rechtbank 's-Gravenhage

Beleid bijvoeren grote grazers in Oostvaardersplassen niet in strijd met wettelijke zorgplicht van Staatsbosbeheer

's-Gravenhage, 13 maart 2006 - De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Gravenhage heeft uitspraak gedaan in het kort geding dat de Dierenbescherming had aangespannen tegen het Ministerie van Landbouw en Staatsbosbeheer over het bijvoeren van grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen.

De dierenbescherming eiste dat de voorzieningenrechter Staatsbosbeheer zou gebieden voor het bijvoeren van de dieren in het natuurgebied bepaalde maatregelen te treffen die afwijken van het beleid van Staatsbosbeheer. Op grond van dit beleid worden grote grazers in principe niet bijgevoerd, behalve wanneer essentiële voedingsstoffen ontbreken of onbereikbaar zijn of wanneer vanwege onvoorziene omstandigheden (b.v. overstroming) grote sterfte onder de dieren dreigt.
Verder hanteert Staatsbosbeheer een model dat onder meer betrekking heeft op het afschieten van verzwakte dieren.

De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van de Dierenbescherming afgewezen. Naar zijn oordeel bestaat er onvoldoende aanleiding om te oordelen dat het beleid dat Staatsbosbeheer hanteert, waarbij menselijk ingrijpen in het ecologisch beheerde natuurgebied tot een minimum beperkt is, in strijd is met zijn wettelijke zorgplicht.

LJ Nummer

AV4486


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 14 maart 2006