De Nederlandse Bank


Herziening rapportages pensioenfondsen

Nieuwsbericht
Datum 14/03/2006

Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereiding van de nieuwe Pensioenwet en de (geplande) inwerkingtreding van het Financieel Toetsingskader (FTK) per 1 januari 2007.

Invoering van de Pensioenwet en het FTK leiden tot een herziening van de rapportages van pensioenfondsen aan DNB. Finalisering van het ontwerp van de nieuwe rapportages kan niet eerder plaatsvinden dan nadat het wetgevingstraject inclusief parlementaire behandeling is afgerond. Niettemin is in overleg met de pensioenkoepels afgesproken om de voorbereidingen die getroffen kunnen worden ook te treffen. Daarmee krijgen de pensioenfondsen zo veel mogelijk tijd om zich op een zorgvuldige wijze voor te bereiden.

Het nieuwe rapportagekader omvat zowel rapportages die op kwartaalbasis als rapportages die op jaarbasis worden ingediend. Het deel van het nieuwe concept-rapportagekader dat betrekking heeft op de kwartaalrapportages wordt nu voor commentaar aan de pensioenkoepels voorgelegd omdat deze eerder moeten worden ingediend dan de herziene jaarrapportage. Commentaar op de kwartaalrapportageset wordt gevraagd uiterlijk 1 mei 2006, zodat DNB begin juni tot een voorlopige afronding kan komen van de kwartaalset. Benadrukt wordt dat zij dan nog altijd de concept-status zal hebben, aangezien de parlementaire behandeling van de Pensioenwet en de vaststelling van de amvb's nog tot aanpassingen kunnen leiden.

De jaarrapportageset is ter informatie. Opzet is een nieuwe versie van de jaarrapportage voor commentaar voor te leggen nadat de behandeling van de Pensioenwet in de Tweede Kamer (naar verwachting vóór de zomer) is afgerond.

Downloads
Concept Brief nieuw rapportagekader pensioenfondsen Concept Rapport nieuw rapportagekader pensioenfondsen Concept Jaarrapportage 15 december 2005
Concept Kwartaalrapportages pensioenfondsen 9 maart 2006