Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

13/3/2006 - Voortgang huisvestingsproblematiek Kunderhoes

In oktober 2005 is door de gemeenteraad van Voerendaal het besluit genomen om te bezien hoe om te gaan met de huisvestingsproblematiek van het Trefcentrum Kunderhoes. Hiertoe zouden een drietal ontwikkelingsrichtingen nader onderzocht dienen te worden, te weten (1) handhaven gebouw in huidige staat, (2) opknappen Kunderhoes, het zgn. `'verbeterspoor'' en (3) kiezen voor een vernieuwingsimpuls, het zgn. `'vernieuwingsspoor''.

Ten aanzien van het `'vernieuwingsspoor'' is onderzocht welke mogelijke locaties in Kunrade in aanmerking komen om de gemeenschapsfunctie van het huidige Kunderhoes te herbergen. Rekeninghoudende met de geconstateerde probleempunten omtrent het huidige Kunderhoes is in overleg met de gebruikers van het huidige Kunderhoes geconcludeerd dat indien een eventuele herhuisvesting van het Trefcentrum Kunderhoes aan de orde is, deze het beste in de directe nabijheid van het Onze Lieve Vrouwe-plein gesitueerd zou kunnen worden en wel om de volgende redenen: het plein is gelegen in het hart van de kern Kunrade, waardoor deze een centrale ontmoetingsplek voor de gemeenschap Kunrade kan gaan vormen en het plein is vanwege de aanwezigheid van parkeerplaatsen goed toegankelijk en bereikbaar.

Omdat de kerk van Kunrade aan het Onze Lieve Vrouwe-plein is gelegen, is in samenspraak met het kerkbestuur door bureau Povse & Timmermans architecten een planconcept vervaardigd dat er vanuit gaat dat door toevoeging van één zaalruimte aan de kerk van Kunrade en met behoud van de sacrale functie van het huidige kerkgebouw er een multifunctioneel centrum in het hart van Kunrade ontstaat dat voldoet aan de wensen van de gebruikers van het huidige Kunderhoes en de levensvatbaarheid van de kerk kan vergroten. Inmiddels heeft het bisdom Roermond aangegeven dat zij geen bezwaren heeft tegen de voorgestelde planvorming en dat zij willen meedenken om te komen tot een uitvoerbaar plan.

De plannen met betrekking tot het vernieuwingsspoor zullen nu verder uitgewerkt moeten worden. Of de planvorming daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden is geheel afhankelijk van de financiële haalbaarheid en het uiteindelijk besluit van de raad hoe om te gaan met het Kunderhoes; blijft het Kunderhoes gehandhaafd in de huidige vorm, wordt het Kunderhoes opgeknapt naar de eisen van deze tijd of wordt gekozen voor een nieuw onderkomen dat als centrale ontmoetingsplek in het hart van Kunrade gelegen is? Naar verwachting zal in oktober van dit jaar de definitieve besluitvorming plaatsvinden.