Persberichten district Rijn en Venen, 10.45 uur

Utrecht, 14-03-2006

Achtervolging en klopjacht

OUDEWATER/DE MEERN Twee mannen uit Linschoten (24 en 17) en een 36-jarige Woerdenaar zijn maandagochtend vroeg aangehouden in De Meern na een achtervolging vanuit Oudewater.

De politie zag de verdachten omstreeks 05.40 uur rijden in een gestolen auto over de Laan van Snelrewaard in Oudewater. De bestuurder negeerde stoptekens en ging er vandoor. Daarop ontstond een achtervolging met hoge snelheid, eerst richting Linschoten en vervolgens naar Montfoort. Daar raakten de agenten de auto kwijt.

Collegas zagen de wagen even later echter rijden richting Vleuten-De Meern, waarna opnieuw de achtervolging werd ingezet. Wederom wist de auto te ontkomen. Een getuige meldde enkele minuten later dat de drie de auto op De Luwte in De Meern achterlieten en er te voet vandoor gingen.

Daarop werd een grootse klopjacht ingezet, waarbij circa twintig politiemensen, en een politiehond betrokken waren. Binnen korte tijd konden de verdachten worden ingesloten en aangehouden: de eerste omstreeks 06.50 uur op de Dompelaar, de andere twee omstreeks 07.05 uur in een park aan de Meerndijk. Een van de verdachten werd bij zijn aanhouding door de politiehond in zijn arm gebeten toen hij probeerde er vandoor te gaan.

De Woerdense verdachte staat bekend als veelpleger. Alle drie verdachten bleken in bezit van grote geldbedragen. Het geld werd in beslag genomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Uitgezocht wordt nog of zij ook betrokken zijn bij een inbraak in een bedrijfswoning aan de Hoenkoopsebuurtweg in Oudewater, kort voordat de politie de auto zag rijden.

Winkeldievegge aangehouden

MAARSSEN Een 15-jarig meisje uit Maarssen is maandagmiddag aangehouden na diefstal bij een winkel op het Bisonspoor in haar woonplaats.

De politie werd omstreeks 15.55 uur gebeld dat er een paar oorbellen was gestolen. Toen het personeel ontdekte dat er wat weg was, besloot de verdachte zich snel van de sieraden te ontdoen. Het meisje werd desondanks aangehouden. In overleg met haar ouders wordt ze doorgestuurd naar bureau Halt voor een alternatieve straf.

Verkeerscontrole

MONTFOORT - De politie heeft maandagmiddag tussen 17.15 en 18.00 uur op de Slotlaan en Achthoven-West in Montfoort gecontroleerd op de geslotenverklaring. Zeven weggebruikers hielden zich niet aan het verbod en kregen een bekeuring.

Aanrijding onder invloed

KOCKENGEN Een 64-jarige inwoner van Kockengen is maandagavond aangehouden voor rijden onder invloed.

Omstreeks 23.00 uur werd de politie gebeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op de Portengen. De automobilist was doorgereden. Agenten troffen de bestuurder thuis aan. De auto stond met forse schade voor de deur.

De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de man een alcoholgehalte had van 690 ug/l. De man bleek nog een voorwaardelijke rijontzegging te hebben voor een eerder delict. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van acht uur. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en doorrijden na een aanrijding.

Snelheidscontroles

WOERDEN Op de Rembrandtlaan in Woerden heeft de politie maandagmiddag tussen 15.55 en 16.55 uur met een lasergun een snelheidscontrole gehouden. Daarbij zijn vier bekeuringen uitgeschreven. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 73 kilometer per uur, terwijl daar maximaal 50 mag worden gereden. Een van de bekeuringen was voor een bromfietser die een gecorrigeerde snelheid van 58 kilometer per uur haalde, in plaats van de maximaal toegestane snelheid van 40 kilometer per uur.

MAARSSEN - Op de Zuilense Ring heeft de politie maandagmiddag tussen 15.30 en 16.45 uur een gordelcontrole gehouden. Dat leverde twintig bekeuringen op: achttien voor automobilisten die geen gordel droegen, en twee voor het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs.

Verkeerscontroles

WILNIS De politie heeft maandag tussen 11.00 en 12.10 uur een verkeerscontrole gehouden op de Mijdrechtse dwarsweg. In totaal werden 35 automobilisten gecontroleerd. De agenten schreven drie bekeuringen uit: twee voor het niet dragen van de gordel, een wegens een verlopen rijbewijs.

ABCOUDE Bij een verkeerscontrole op de Burg. Des Tombesweg heeft de politie maandagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur negen bekeuringen uitgeschreven. Zes automobilisten kregen een bon omdat ze de gordel niet om hadden, drie omdat ze de papieren niet in orde hadden.