Unicef



Hepatitis B geen gevaar meer voor indianen in Peru
13 maart 2006, Lima - Hepatitis B is een gevaarlijke ziekte, die de lever infecteert en wordt overgedragen via bloed- of seksueel contact. De Candoshi- en Shapra-indianen in Peru verloren bijna driekwart van hun stamleden aan deze ziekte, maar gelukkig is dankzij een vaccinatiecampagne hun voortbestaan veiliggesteld.

In 1996 werden de eerste hepatitis B-patiënten bij de Candoshi's en Shapra's gemeld. Vijf jaar later kampten deze volken met een epidemie, waardoor dringend ingrijpen noodzakelijk was. Iets wat niet meeviel, aangezien de Candoshi's en Shapra's in het Amazonegebied leven, ver weg van de bewoonde wereld.

Prik binnen 24 uur
Het Peruaanse ministerie van gezondheid, sinds 2003 bijgestaan door Unicef, is het echter gelukt om de indianenvolken tegen hepatitis B te beschermen. Pasgeboren baby's worden binnen 24 uur na hun geboorte ingeënt en krijgen voordat ze een halfjaar oud zijn nog een aantal malen een injectie. Daarnaast wordt in de gaten gehouden welke vrouwen een kind verwachten en geven gezondheidswerkers aan de gemeenschappen voorlichting over hoe ze besmetting met hepatitis B kunnen voorkomen.

Unicef heeft onder andere gezorgd voor vaccinatieposten, koelkasten, koelboxen en motorboten voor het vervoer van vaccins en gezondheidswerkers.