Koga-Miyata


dinsdag 14 maart 2006 NEDERLANDS SUCCES TIJDENS WERELDBEKER BAAN IN SYDNEY. Met aansprekende prestaties tijdens de recente wereldbekerwedstrijden in Sydney, heeft het Nederlandse baanteam opnieuw laten zien bij de wereldtop te behoren en bovendien over veel aanstormend talent te beschikken. De bekende oranje-witte Koga fietsen deden opnieuw van zich spreken.

Tijdens de eerste dag wist Theo Bos als direct de keirin op zijn naam te brengen. Eerder dit seizoen won de Hierdenaar al de wereldbeker op het onderdeel sprint in Manchester. Diverse andere Nederlanders misten het podium maar klasseerden zich niet onaanzienlijk: Zo was Adrie Visser vierde op de puntenkoers en zorgde Tim Veldt voor diezelfde klassering op de kilomter. Levi Heimans werd vijfde op de individuele achtervolging, terwijl Wim Stroetinga de scratch als zesde afsloot. Yvonne Hijgenaar tenslotte legde beslag op de achtste plaats op de sprint voor de vrouwen.

Ook de de tweede dag was succesvol voor de equipe van Piet de Wit en bondscoach Peter Pieters. Deze keer waren er overwinningen voor Niki Terpstra op de puntenkoers en Yvonne Hijgenaar op de vijfhonderd meter. Verder waren er vijfde plaatsen voor Teun Mulder op de sprint en Adrie Visser op de individuele achtervolging. De achtervolgingsploeg werd helaas gediskwalificeerd tijdens de kwalificatie. Ook de derde dag van de wereldbekerwedstrijden in Sydney heeft de Nederlandse baanequipe een overwinning opgeleverd. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt bleken op de teamsprint in de finale te sterk voor Frankrijk. Het was voor de baanploeg van bondscoach Peter Pieters al de vierde zege na overwiningen van Theo Bos (keirin), Niki Terpstra (puntenkoers) en Yvonne Hijgenaar (500 meter). Op de slotdag wisten de andere Nederlanders niet op het podium te eindigen. Yvonne Hijgenaar werd achtste op de keirin, Adrie Visser elfde op de scratch. Op de madison eindigde ons land op een negende stek.

De Nederlandse pistiers konden tevreden terug kijken op deze wereldbekerwedstrijd en de Coupe du Monde in zijn algemeenheid. Nederland won voor het tweede jaar op rij het landenklassement en Jens Mouris (individuele achtervolging) en Tim Veldt (1 km) wonnen het wereldbekerklassement in hun discipline.