KPMG


Buitenland richt zich steeds vaker op beursgenoteerde bedrijven

14 maart 2006

Buitenlandse durfinvesteerders zullen zich in de toekomst steeds vaker richten op grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Door de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal en het toenemende gebruik van bancaire financiering bij overnames zullen private equity investeerders hun blikveld verleggen van private ondernemingen naar Nederlandse bedrijven met een beursnotering

Door deze financieringsmogelijkheden komen vrijwel alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op de radar van financiële kopers. Vooral bij grotere transacties zullen de kopers in de toekomst een Angelsaksische achtergrond hebben. Uit onderzoek van KPMG Corporate Finance blijkt dat de gemiddelde bancaire financiering per private equity transactie tussen 2002 en 2005 met 50% is toegenomen. In 2002 financierden durfinvesteerders ongeveer vier keer het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) bancair. Momenteel is dit bijna zes keer het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen. Bij de grotere transacties van meer dan 1 miljard euro is een bancaire financiering van meer dan acht keer EBITDA inmiddels geen uitzondering meer, constateert Jurgen van Breukelen van KPMG Corporate Finance.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat het verschil in waardering tussen private Nederlandse bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen steeds kleiner wordt. Van Breukelen: Dit komt tot uitdrukking in de koers-winstverhoudingen van de bedrijven. De gemiddelde koers/winstverhouding van AEX-fondsen bedraagt momenteel 16,2 tegenover een gemiddelde koers/winst-verhouding in de Nederlandse private overnamemarkt van 13,4. Daarmee is de zogenaamde private company discount gedaald tot slechts 17%. In het verleden bedroeg deze korting voor niet-beursgenoteerde ondernemingen gemiddeld ongeveer 40%. Al in het segment vanaf 50 miljoen euro transactiewaarde zie je de afgelopen tijd de waarderingen sterk toenemen. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal bij private equity investeerders en versterkt door de toename van bancaire financiering bij overnames.

Volgens Van Breukelen is door de toegenomen belangstelling voor Nederlandse bedrijven echter geen sprake van een uitverkoop aan buitenlandse kopers. Van Breukelen: Uit het onderzoek blijkt dat buitenlandse investeerders vorig jaar voor eenzelfde bedrag ondernemingen in Nederland kochten als Nederlandse ondernemingen in het buitenland. In Nederland zal het aantal fusies en overnames dit jaar echter fors toenemen. Nu al zijn net zoveel transacties aangekondigd als in heel 2005 werden afgesloten. Dit duidt erop dat het klimaat voor fusies en overnames nu echt warmer wordt, wat gepaard gaat met sterk aantrekkende waarderingen van bedrijven die worden overgenomen, ook als ze niet beursgenoteerd zijn. De concurrentie in de markt wordt echter steeds groter. Ondernemingen die willen groeien door overnames zullen veel vaker te maken krijgen met private equity partijen die willen meebieden.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.