Gemeente Terneuzen

Persbericht 14-03-2006

Formateur praat verder met CDA en TOP/GB

TERNEUZEN Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart heeft de heer Co van Schaik, als lijsttrekker van PvdA de grootste partij in de gemeenteraad na de verkiezingen en nu fungerend als formateur, oriënterend overleg gevoerd met de zeven andere, in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen. Na bestudering van de resultaten heeft de formateur een eerste conclusie uit de gesprekken getrokken.

Een grote meerderheid van de nieuw gekozen raad vindt, dat de partij TOP/GB (Gemeentebelangen) deel moet uitmaken van het college. Het betreft de mening van een aantal partijen, die een 27-tal raadszetels vertegenwoordigen. Een kleine minderheid sluit TOP/GB uit als collegedeelnemer.

De formateur is nu van plan om dezelfde werkwijze toe te passen als bij de formatie van november 2002. Voordeel van deze objectieve benadering is een goede start van de raadsperiode waarbij geen enkele partij zich om wat voor reden dan ook buitengesloten mag voelen. De partijen PvdA en CDA hebben beiden voldoende zetels om een meerderheid te vormen. Beiden willen elkaar in het college vertegenwoordigd zien. Zij willen, evenals in de vorige raadsperiode, verbreding. Hetzelfde pad volgend als de vorige keer is de fractie TOP/GB de derde partij in grootte. De partij TOP/GB is naar de mening van de formateur goed in staat om deel te nemen aan het college. Deze fractie heeft ruime steun bij de kiezer en is een eenheid. De huidige deelnemende combinatie SGP/ChristenUnie is de vorige keer op dezelfde gronden in het college gekomen.

De formateur wil morgen, dinsdag, verder praten met de drie vertegenwoordigers van de fracties PvdA, CDA en TOP/GB. In dit gesprek zal hij uiteraard vragen of ze zich kunnen vinden in deze keus. Indien dit zo is, zullen eerst de mogelijke meningsverschillen, welke bij niet overeenstemming tot een breekpunt kunnen leiden, aan de orde komen. Vervolgens wil hij de door alle partijen aangedragen programmapunten bespreken. Het is dan aan de coalitie in voorbereiding om te bezien of deze programmapunten een plaats kunnen krijgen in het coalitie-akkoord. Na het bereiken van overeenstemming hierover zullen portefeuilleverdeling en het aantal wethouders aan de orde komen.

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl | disclaimer | copyright