Gemeente Moordrecht


Eerste kavel van bedrijventerrein Gouwe Park verkocht

Goudse BMW dealer pakt de primeur!

Op 8 maart 2006 is de eerste kavel grond op Gouwe Park verkocht aan Severs Invest B.V. van Hans Severs, die op deze plek een nieuw, markant BMW dealerbedrijf zal gaan bouwen. Hiermee gaat Gouwe Park na jaren van voorbereiding een nieuwe fase in. Medio dit jaar komt 30 ha van de in totaal 45 ha van het bedrijventerrein op een spraakmakende locatie beschikbaar voor bedrijven uit Midden-Holland.

Bij de eerste, nu verkochte, kavel, gaat het om circa 11.500 m2 grond gelegen op een prominente plek langs rijksweg A12, nabij het Gouwe Aquaduct. De bestaande BMW vestiging van Hans Severs op de Goudse Poort in Gouda zal hier op termijn in opgaan. Een enthousiaste Severs: âIn Woerden hebben we ervaren wat het betekent dat je als autobedrijf zichtbaar bent. Autoliefhebbers weten je spontaan te vinden, dat bereik je niet als je alleen adverteert. Veel BMW dealers hebben ons voorbeeld gevolgd.â De totale strook langs de A12 is een uitstekende zichtlocatie en zal daarom worden ontwikkeld als representatieve autoboulevard. De reacties hierop zijn heel positief, want inmiddels hebben zich hiervoor al meerdere gerenommeerde merken uit de autobranche aangemeld. Het bedrijvenschap verwacht in de nabije toekomst de lopende verkoopgesprekken voor die kavels met succes te kunnen afronden.

Grote belangstelling
De belangstelling voor vestiging op Gouwe Park is, ook voor de andere zones van het terrein, bijzonder groot. Op dit moment wordt hard gewerkt om Gouwe Park gereed te maken voor de komst van de eerste bedrijven. Zo worden waterpartijen gegraven en riolering en wegen aangelegd. Deze werkzaamheden worden naar verwachting midden van dit jaar afgerond.

Jaar van de waarheid voor 24-karaats vestigingsplaats

Gouwe Park, âDit jaar gaat het echt gebeurenâ
Gouda, Moordrecht en Waddinxveen: âGelijke lusten en gelijke lastenâ

Tien jaar na oprichting Bedrijvenschap is verkoop eerste kavel dichtbij
In de kamer van de Moordrechtse burgemeester Peter Neeb hangt een opgetogen stemming. Het dagelijks bestuur en de directie van bedrijventerrein Gouwe Park is er bijeen gekomen voor een interview. Na jaren van praten en plannen smeden kan nu echt gezegd worden: âDit jaar gaat het gebeuren; de eerste overeenkomsten met bedrijven gaan nu snel getekend worden en dus is het slaan van de allereerste paal eveneens nabij.â

Neeb, die nog tot half mei van dit jaar zal optreden als waarnemend burgemeester van Moordrecht, zegt het vol trots. Gouwe Park wordt een 24-karaatsvestigingsplaats, dat in totaal 65 hectare bevat en dat ruimte gaat bieden aan circa 100 bedrijven: zowel grote als kleine bedrijven. Onder hen bevinden zich ondermeer groothandels, productiebedrijven en autodealers, maar ook starters. Het gebied is primair bestemd voor regionale bedrijven met een hoogwaardige uitstraling, vallende in de milieucategorieën 2 en 3 (en 4 met vrijstelling). Op het park zelf zal een clustering plaatsvinden, zodat bedrijven uit hetzelfde segment zoveel mogelijk bij elkaar gesitueerd worden.

Unieke samenwerking
Dat gegeven, alsmede het feit dat op de lijst van karakteristieken het woord âduurzaamâ bovenaan prijkt, is wellicht nog niet eens het meest bijzondere aan het project. âDat is het feit dat 3 gemeenten - Moordrecht, Waddinxveen en Gouda - dit project samen en in een uitstekende harmonie van de grond hebben getrokkenâ, vertelt Siebe Keulen, wethouder van Economische Zaken te Gouda. âHoewel het grondgebied toebehoort aan Moordrecht, verdelen de 3 gemeenten gelijkelijk zowel de lusten als de lasten. Ik vind dat je een dergelijke samenwerking uniek mag noemen. Elke gemeente heeft in deze dus ook een gelijke stem. Bij soortgelijke projecten elders in het land is het vaak zo dat de grootste gemeente de grootste stem heeft. In het geval van Gouwe Park is er sprake van een gelijke verdeling en daar staat Gouda, de grootste van de 3, volledig achter.â Cees van Splunder, directeur van Gouwe Park, vult aan: âAlle gemeenten hebben een groot belang bij de realisering van Gouwe Park. Deze gang van zaken is dat kader bezien dan ook volstrekt logisch. Zowel voor Moordrechtse, Goudse als Waddinxveense bedrijven heeft dit project grote aantrekkingskracht en daarnaast kom je tegemoet aan de regionale behoefte die er voor bedrijventerreinen is.â

Ontsluiting bijna afgerond
Bedrijven uit Midden Holland, die zich op Gouwe Park willen vestigen, krijgen voorrang. Op dit moment is het bestuur van Gouwe Park met 15 bedrijven in gesprek voor de verkoop van de kavels. Van Splunder: âWe hebben meer dan 100 gesprekken gevoerd met belangstellenden en daarvan zijn vooralsnog deze bedrijven overgebleven. Binnenkort wordt de eerste handtekening gezet die een kavelverkoop bekrachtigt.â Van Splunder verwacht dat de gemiddelde afname per bedrijf 2000 tot 3000 vierkante meter zal zijn.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het bouwrijp maken van de openbare infrastructuur: het stabiliseren van een zandpakket en de voorbereidingen voor de aanleg van de riolering en gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen. Verder is de ontsluiting zo goed als afgerond.

Vele zichtlocaties
Wiebrand Dijksterhuis, de Waddinxveense wethouder van onder andere Ruimtelijke Ontwikkeling, zit aan tafel ter vervanging van de zieke wethouder Hans Barth (Economische Zaken). Dijkersterhuis: âDat Gouwe Park nu al zo in trek is, heeft te maken met de ligging in het hart van Midden Holland en in de nabijheid van de autosnelwegen A12 en A20. Daarnaast spelen zaken als kwalitatief hoogwaardige duurzaamheid, de vele zichtlocaties en de representatieve parkachtige voorzieningen een belangrijke rol bij bedrijven om zich hier te vestigen.â Aan de duurzaamheid van bedrijventerrein Gouwe Park wordt op verschillende manieren vorm gegeven. Zo komen er naar alle waarschijnlijkheid 3 windturbines, die voor energie gaan zorgen. Ook wordt veel aandacht besteed aan de natuur, onder andere door middel van een brede waterpartij tussen het bedrijventerrein en recreatiegebied ât Weegje. Verder ondergaan alle bedrijven een duurzaamheidscan. Door deze scan, die wordt betaald door het Bedrijvenschap, krijgen ondernemers gratis advies over energiebesparing en andere duurzaamheidaspecten.

Bedrijfsverwijssysteem
Jan Bleijenberg, secretaris van het Bedrijvenschap Regio Gouda: âEn dan is daar nog het parkmanagement. Ondernemers die zich hier vestigen, zijn verplicht deel te nemen aan het basispakket. Deze bevat een collectief bedrijfsverwijssysteem, een collectieve beveiliging en collectief vervoersmanagement. Optioneel is een uitbreiding van dit pakket. Maar het basispakket alleen al zal in belangrijke mate bijdragen aan de duurzaamheid van Gouwe Park.â

Gouwe Park is vanaf dag 1 een groots project geweest. Het Bedrijvenschap kwam in 1996 voor het eerst bij elkaar. Nu, bijna 10 jaar later, staat de heistelling bij wijze van spreken te wachten, lopen de vergunningaanvragen en zal het eerste bedrijfspand worden opgetrokken. Het zal nog jaren duren eer Gouwe Park vol is. âMaar het belangrijkste werk lijkt gedaan: dat is de voorbereiding. Dat is in principe nog belangrijker dan de realisatie van de gebouwen zelfâ, zegt Neeb. Van Splunder: âDe gedegen voorbereiding zorgt er namelijk voor dat de bouw zelf zo spoedig mogelijk zal verlopen en je later geen noemenswaardige, onverwachte hindernissen zal tegenkomen.

Bedrijventerrein Gouwe Park
P/A Gemeente Gouda
Postbus 1086
2800 BB Gouda
T. 0182-588180
F. 0182-588283
E. info@gouwepark.nl
I. www.gouwepark.nl