Bij gezonde buffers volledige indexatie weer in beeld

Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Bij gezonde buffers volledige indexatie weer in beeld

De laatste dagen is er de nodige publiciteit geweest naar aanleiding van de CBS-cijfers over de vermogensontwikkeling bij pensioenfondsen en verzekeraars. De indruk is ontstaan dat VB er voorstander van is om de pensioenpremies op korte termijn te verlagen en de indexatie weer volledig toe te kennen. Dit is niet het standpunt van VB. VB heeft slechts een beschouwing gegeven van de actuele situatie.

VB stelt vast dat er positieve rendementen op de beleggingen zijn behaald. Deze extra rendementen dragen bij aan het herstel van de dekkingsgraden bij pensioenfondsen. VB stelt verder vast dat de premies bij de pensioenfondsen in 2006 zijn gestabiliseerd en in sommige gevallen zelfs verlaagd vanwege een verminderde noodzaak om extra herstelpremie te vragen. De ondergrens wordt bepaald door de kostendekkendheid. Pensioenfondsen kampen echter nog met een lage rente. Hierdoor hebben de fondsen meer vermogen nodig voor het afdekken van hun verplichtingen. De kostendekkende premie is hierdoor relatief hoog. Bovendien kent ieder fonds een eigen specifieke situatie. De financiële posities vertonen aanzienlijke verschillen.

Als pensioenfondsen gezonde buffers hebben, komt volledige indexatie weer in beeld. Wellicht dat dan ook inhaalindexaties kunnen worden toegekend. Zijn de dekkingsgraden op orde dan hoeven fondsen geen extra premie meer te vragen in het kader van herstelplannen. De lage rente verhindert vooralsnog een sterke premiedaling VB pleit er niet voor de premies te verlagen. En nog minder pleit VB voor het verlagen van de premie onder het kostendekkende niveau.

contactpersoon:
Gerda Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
telefoon (070) 362 80 08
mobiel 06 505 28 661
fax (070) 362 80 09
e-mail:info@vb.nl
www.vb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 88 leden behartigt de VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij de VB aangesloten. De leden van de VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 400 miljard euro.