Amsterdam Viva Cuba: lezen en schrijven in vrijheid -

Op 18 maart 2003 voerden de Cubaanse autoriteiten een ongekend offensief tegen de dissidentenbeweging. 75 vreedzame dissidenten, journalisten, mensenrechtenactivisten, vakbondsleden, schrijvers en leraren, werden gearresteerd, oneerlijk berecht en veroordeeld tot maximaal 28 jaar gevangenisstraf. De situatie van de gevangen is zorgelijk. Ze kampen met serieuze gezondheidsproblemen en worden slecht behandeld. Communicatie met de buitenwereld is uiterst beperkt. Ook zijn ze vaak in gevangenissen geplaatst die ver van hun familie zijn gelegen. De familieleden van de gevangenen worden lastiggevallen en geïntimideerd. Sindsdien voeren organisaties elk jaar actie om de aandacht te vestigen op deze arrestatiegolf en de veelal kritieke situatie van de gevangenen.

Op zaterdag 18 maart 2006, precies drie jaar na de arrestatiegolf zullen in meerdere Europese steden, waaronder Praag, Frankfurt en Bratislava, gelijktijdig manifestaties plaatsvinden. Ook in Amsterdam organiseren Amnesty International, Pax Christi, CNV, CLAT Nederland, Cuba Futuro, Glasnost in Cuba en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een manifestatie om steun aan deze gevangenen te betuigen.

Bekende Nederlandse schrijvers, politici, vakbondsmensen en journalisten zijn gevraagd een politieke gevangene met eenzelfde achtergrond te adopteren. Tijdens de manifestatie zullen een aantal van hen korte speeches en voordrachten geven over hun geadopteerde gevangene. Schrijvers als Ronald Giphart, Manon Uphoff, en Freek de Jonge hebben hun medewerking reeds toegezegd. De Tsjechische schrijver en voormalig president Václav Havel is benaderd om de adoptieactie op 18 maart a.s. te openen.

Viva Cuba lezen en schrijven in vrijheid De manifestatie op 18 maart van 13.30 tot 15.00 uur zal de aftrap betekenen voor een boekencampagne om de censuur en informatieblokkade op Cuba te doorbreken. Gedurende 2006 organiseert Pax Christi diverse activiteiten om zoveel mogelijk Spaans- of Engelstalige boeken in te zamelen voor de onafhankelijke bibliotheken op Cuba. Aan het eind van de manifestatie op 18 maart zullen alle sprekers, demonstranten en het publiek de eerste boeken doneren.

Betuig steun aan de gevangenen van Cuba en ondersteun de boekencampagne door op 18 maart a.s. een Spaans- of Engelstalig boek te doneren voor Cuba. Pax Christi zorgt ervoor dat deze boeken worden afgegeven bij één van de 80 onafhankelijke bibliotheken.

Voor meer info, zie www.paxchristi.nl .

Amnesty International afdeling Nederland