Gemeente Apeldoorn

Themacontroles Wet werk en bijstand

Komende maanden gaat de gemeente intensief controleren op mensen die een uitkering ontvangen in het kader van de Wet werk en bijstand (Wwb). De gemeente streeft ernaar haar dienstverlening ook op het gebied van het hoogwaardig handhaven te verbeteren. Daarom zijn er verschillende controlemiddelen gecreëerd, waaronder de zogenaamde themacontrole.
De themacontrole die in maart van start gaat is wijkgericht controleren. Als eerste wijk is Orden aan de beurt. De hoge concentratie Wwb-klanten in Orden behoort tot de top 3 van de gemeente Apeldoorn.

Het onderwerp waar de komende tijd aandacht naar uit gaat is woonfraude. Aan de hand van een intensief controletraject, waaronder adrescontrole, gegevensvergelijking en dossieronderzoek, zullen de uitkeringsgerechtigden in een bepaalde wijk worden gecontroleerd. Het doel van deze controle is beoordelen of de bij de gemeente bekende gegevens overeenkomen met de feitelijke woonsituatie. Verder zal gekeken worden of er een bepaalde vorm van fraude aan een wijk te verbinden is. Om dit vast te kunnen stellen vinden later dit jaar soortgelijke controles plaats in andere wijken van de stad.

De uitvoering van de Wet werk en bijstand is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neergelegd bij de gemeenten. Als gevolg hiervan worden ook de controle- en handhavingstaken door gemeenten uitgevoerd. In Apeldoorn wordt de controle uitgevoerd door medewerkers van de dienst Samenleving.

Voor het laatst bijgewerkt op: 14-mrt-2006 12:47