College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

14 Maart 2006

Definitieve waarschuwing gebruik paroxetine tijdens eerste trimester zwangerschap

Op 17 januari 2006 berichtte het CBG over een nieuwe waarschuwing met betrekking tot het gebruik van paroxetine tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, die werd opgenomen in de productinformatie (SPC en bijsluiter) van Seroxat. Deze waarschuwing was gebaseerd op onderzoeksresultaten die zouden wijzen op een licht verhoogd risico van aangeboren afwijkingen bij het kind als gevolg van het gebruik van paroxetine door de moeder in het eerste trimester van de zwangerschap. Het betrof aangeboren hartafwijkingen die vaker voorkomen. In januari is daarom een waarschuwing opgenomen in de productinformatie (SPC en bijsluiter) van paroxetine. Op dat moment werd aanvullende informatie over ditzelfde onderwerp beoordeeld. Die beoordeling heeft het voorkomen van aangeboren hartafwijkingen bevestigd. De waarschuwing is daarom aangepast. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige waarschuwing is, dat de arts de mogelijkheid van alternatieve behandeling moet overwegen bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Artsen zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Achtergrond
Uit onderzoeksresultaten blijkt dat kinderen van moeders die in de eerste drie maanden van de zwangerschap paroxetine hebben gebruikt, een klein verhoogd risico hebben op een aangeboren afwijking van het hart. De meerderheid van deze afwijkingen betreffen ventrikelseptumdefecten. Tevens zijn atriumseptumdefecten waargenomen. Echter de gegegevens suggereren geen verhoging van het aantal aangeboren afwijkingen in het algemeen. Als de patiënt zwanger is of zwanger wil worden, zal de arts moeten nagaan of de patiënt een andere behandeling moet krijgen.

De waarschuwing in de SPC van Seroxat luidt als volgt:

Zwangerschap
Sommige epidemiologische studies wijzen op een klein verhoogd risico van cardiovasculaire aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld ventrikel- (meerderheid) en atriumseptumdefecten) geassocieerd met het gebruik van paroxetine tijdens het eerste trimester. Het mechanisme is onbekend. De gegevens suggereren dat het risico op het krijgen van een kind met een cardiovasculair defect als gevolg van blootstelling van de moeder aan paroxetine kleiner is dan 2/100, vergeleken met een verwacht aantal van zulke defecten bij de algemene populatie van ongeveer 1/100. De beschikbare gegevens suggereren geen verhoging van het aantal aangeboren afwijkingen in het algemeen.

Paroxetine dient tijdens de zwangerschap uitsluitend te worden gebruikt als dit absoluut geïndiceerd is. De voorschrijvende arts zal de mogelijkheid van alternatieve behandelingen moeten afwegen bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Abrupt staken van de behandeling tijdens de zwangerschap moet worden vermeden (zie "Ontwenningssymptomen gezien bij staken behandeling met paroxetine", rubriek 4.2 Dosering en wijze van toediening).

De volledige tekst van de waarschuwing in de bijsluiter van Seroxat luidt:

Zwangerschap
Gegevens uit enkele onderzoeken bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap zijn behandeld met middelen tegen depressie suggereren dat de kinderen van moeders die tijdens het eerste trimester (= eerste drie maanden) van hun zwangerschap paroxetine hebben gebruikt een mogelijk klein verhoogd risico hebben op een aangeboren afwijking van het hart, bijvoorbeeld ventrikel- en atriumseptumafwijkingen (een toestand waarbij het tussenschot tussen de hartkamers of hartboezems is beschadigd).

Als u zwanger bent en u wilt Seroxat (gaan) gebruiken dient u eerst met uw arts te overleggen. Uw arts zal dan nagaan of u een andere behandeling moet krijgen. U mag niet plotseling stoppen met Seroxat, maar alleen geleidelijk en in overleg met uw arts (zie ook: "Wanneer moet u extra opletten"). Als u Seroxat tijdens de zwangerschap blijft gebruiken, moet het kind goed worden gecontroleerd. Na de geboorte (onmiddellijk of kort (
- Geachte Collega-brief Seroxat ( 616 kB) - Productinformatie (IB-tekst) Seroxat: beschikbaar via de Geneesmiddeleninformatiebank