Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- 14 maart 2006

EA roept op tot gebed voor Iraanse christenen

Driebergen - De Werkgroep Godsdienstvrijheid van de Evangelische Alliantie roept op tot gebed voor Iraanse christenen in zowel Nederland als Iran. De EA is opgelucht dat minister Verdonk haar besluit om Iraanse christenen uit te zetten heeft opgeschort. Berichten uit Iran wijzen erop dat de situatie voor christenen verslechtert. Christelijke vluchtelingen die nu terugkeren naar Iran lopen grote risico's. Dat geldt in het bijzonder voor moslims die in Nederland christen zijn geworden en met uitzetting bedreigd worden. De publiciteit van de afgelopen weken heeft hen extra onzeker gemaakt. De EA vraagt daarom gebed om innerlijke rust en vertrouwen op God. Ook kan de voorbede zich richten op een veilige schuilplaats in Nederland zolang de regering van Iran burgers met afwijkende opvattingen met de dood bedreigt. Het risico van de huidige situatie in Iran is dat christenen hun land willen ontvluchten. Dit zou ten koste gaan van de Iraanse kerken en het christelijke getuigenis. De EA roept daarom op om te bidden of God de Iraanse christenen geloof zal schenken om zo lang mogelijk op hun post te blijven als volgelingen van Jezus.

Sterker dan glas

Reza Foroughi, een voormalige moslim uit Iran getuigde onlangs nog van dit geloofsvertrouwen in idea, het magazine van de Evangelische Alliantie. "Ik heb nooit gedacht dat ik in Nederland tot geloof in Christus zou komen. Maar als ik moest kiezen tussen mijn gezondheid, huwelijk, geld, kinderen en mijn geloof, dan kies ik voor mijn geloof. Mijn geloof is sterker dan glas. Dat is een Iraanse uitdrukking. Glas kan wel breken, maar de kleine stukjes blijven altijd en ze zijn hard en scherp. Ik heb moeilijke dingen meegemaakt, maar mijn geloof is er sterker door geworden." (idea, november 2005)

Verandering in Iran

Tenslotte roept de EA op tot gebed voor Iran en het herstel van godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Aan deze oproep ligt een dubbele overtuiging ten grondslag. In de eerste plaats dat God bij machte is om regeringen tot andere gedachten te brengen. In de tweede plaats dat nationale overheden ruimte moeten laten voor de uitoefening en verbreiding van verschillende vormen van godsdienst. Alleen in die situatie kan ook het evangelie van Jezus Christus vrijuit verkondigd worden en geloofd of in het negatieve geval worden afgewezen. Voor die geloofskeuze zijn burgers geen verantwoording verschuldigd aan hun nationale overheid.

EINDE PERSBERICHT www.ea.nl

Voor achtergrondinformatie over christenen in Iran: www.zending.org en www.opendoors.nl , in beide gevallen onder het trefwoord 'Iran'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnold van Heusden (directeur EA en coördinator godsdienstvrijheid), tel. 0343-513693 of arnold@ea.nl.


---- --