Provincie Utrecht

VMBO-leerlingen in Utrecht krijgen les over omgaan met geld

14-3-2006 -

Kredietbank gemeente Utrecht, provincie Utrecht en bedrijfsleven willen schulden bij jongeren voorkomen

`Leren omgaan met geld' is een nieuw project van gemeente en provincie Utrecht om schulden bij jongeren te voorkomen. Het aantal jongeren dat kampt met ernstige financiële problemen groeit en hun gemiddelde schuld neemt toe. De gemeente Utrecht besteedt al langer aandacht aan het voorkomen van schulden bij jongeren. In 2004 is het lespakket `In & Out' ontwikkeld door het Nibud en gratis ter beschikking gesteld aan Utrechtse VMBO-scholen. Uit onderzoek blijkt dat VMBO'ers vaker geld lenen dan andere scholieren. Het doel van het lespakket is jongeren ervan te overtuigen dat het belangrijk is om financiële problemen te voorkomen. Het werken met dit pakket is succesvol gebleken. Daarom wordt er nu een vervolg aan gegeven met het project `Leren omgaan met geld'. Naast het lespakket krijgen VMBO-leerlingen gastlessen van onder meer mensen uit het bedrijfsleven.

De gastlessen worden gegeven door schuldhulpverleners en bewindvoerders van de Kredietbank en door gastdocenten uit het bedrijfsleven. Medewerkers van de Rabobank, ING Bank, deurwaarderskantoor GGN, deurwaarderskantoor Willems en woningcorporatie Mitros leveren vrijwillig een bijdrage aan dit project. Er is bewust gekozen voor docenten die in hun werk met jongeren en geldzaken te maken hebben. Zij kunnen de boodschap `zorg dat je niet in de schulden komt' het beste overbrengen.

Met nagenoeg alle VMBO-opleidingen in de stad Utrecht zijn inmiddels afspraken gemaakt over het geven van de gastlessen. Eind 2006 hopen de gemeente en de provincie tenminste 1.500 VMBO-leerlingen uit de stad Utrecht bereikt te hebben. De provincie bepaalt aan de hand van een tussentijdse evaluatie of het project nog dit jaar uitgebreid wordt naar andere gemeenten in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Angeniet Gillissen, telefoon (030) 258 26 23

Laatst gewijzigd op 14-03-2006. Paginabeheer: Angeniet Gillissen