Overeenkomst DutchView/CIRIS en Talpa over tapeless-programma

Nieuw concept van opslaan, monteren en uitzenden via dynamisch platform slaat aan

HILVERSUM, 20060314 -- DutchView/CIRIS en Talpa zetten gezamenlijk een nieuwe stap in de productie van tapeloze TV. Beide partijen zijn overeengekomen dat voor het nieuwe Talpa-programma 'Entertainment Live' het gebruik van tapes tot een absoluut minimum beperkt zal worden. Vanaf de editing tot en met de uitzending zal geheel tapeloos gewerkt worden. Deze overeenkomst onderstreept het succes van het CIRIS Dynamic Platform (CDP), een digitale omgeving die ontworpen is voor volledige tapeloze productie, van studio tot uitzendstraat.


Al het te gebruiken materiaal voor 'Entertainment Live' wordt vanaf de redactie in het Studiocentrum op het Mediapark ingeladen op het CIRIS Dynamic Platform. Dit platform biedt een totaaloplossing voor het gehele productieproces, waarbij er een grote besparing wordt gehaald in tijd, maar ook voor wat betreft het inzetten van mensen en middelen. Op de vier redactie-werkplekken kan er door middel van Ardendo-software materiaal worden gespot en door de redactie-medewerker een ruwe voormontage worden gedaan. Dit materiaal is tijdens het inladen direct beschikbaar.

Door bijvoorbeeld 'Browsing' (spotten op de werkplek op het MediaPark) te gebruiken, is de inzet van twee AVID-systemen voldoende. Boven Studio 2 in het Studiocentrum worden twee AVID-Adrenalines geplaatst ten behoeve van de eindmontage. Indien er op het laatste moment nog items verwerkt moeten worden voor de uitzending van die avond kan dit direct worden ingeladen en verwerkt in de eindmontage via het CDP. Al het binnengekomen materiaal en de montages worden overigens op het CDP gearchiveerd. Het gaat in dit verband om een speciaal entertainment archief, waarin de redactie snel kan zoeken naar eerder gebruikt materiaal. Hierdoor is het mogelijk om heel snel een bepaald item te maken. Het programmateam van Talpa krijgt nog een speciale training om zodoende 'goed beslagen ten ijs te komen' bij het werken in deze geheel tapeloze omgeving.

Over DutchView/CIRIS - www.dutchview.nl / www.ciris.nl
DutchView biedt faciliteiten voor meercameraregistratie voor radio, televisie en internetproducties. DutchView is in 2002 als registratiebedrijf afgesplitst van het NOB (Nederlands Omroepproductie Bedrijf) en is nu het meest veelzijdige audio- en videobedrijf in Nederland. DutchView werkt voor vrijwel alle omroepen, zenders en producenten van Nederland, maar ook op de zakelijke en buitenlandse markt is DutchView actief. Steeds vaker verzorgt DutchView ook de registratie voor grote (openlucht) festivals, waaronder Dance Valley, Pinkpop, Defqon One en Lowlands.

CIRIS is de grootste audiovisuele bewerker op de Nederlandse markt. CIRIS beschikt over de meest geavanceerde faciliteiten voor o.a. linieaire en non-lineaire videomontage, compositing, storage, filmscanning & kleurcorrectie, geluidnabewerking, design & concepts, encodering, copycenter en prographics. Het CDP wordt door CIRIS met succes in de markt gezet, buiten Talpa maken ook de VPRO en de NOS gebruik van dit platform.




Ingezonden persbericht